NFF boos over te vroeg uitreiken Gouden Film voor 'Soof'

De film had nog maar 70.000 bezoekers, maar kreeg toch al een Gouden Film.

Het Nederlands Film Festival is boos. Afgelopen zaterdag werd tijdens het programma Holland's Got Talent de Gouden Film uitgereikt voor de komedie Soof, waarin jurylid Dan Karaty een van de hoofdrollen speelt. En dat terwijl de film toen nog maar net 70.000 bezoekers naar de bioscopen getrokken had.

"Deze Gouden Film had nooit op deze manier mogen worden uitgereikt", stelt NFF-directeur Willemien van Aalst. Als de 100.000ste bezoeker een Nederlandse productie heeft bezocht, dan pas hoort de prijs volgens het protocol van het NFF uitgereikt te worden.

In plaats daarvan besloot Independent de prijs alvast aan Karaty te geven tijdens het programma. Een woordvoerster van Independent liet zondag weten dat de studio er vanuit ging dat "Soof zondag de 100.000e bezoeker zou verwelkomen. Het was in het programma enigszins verkeerd geformuleerd. En Dan Karaty is nou eenmaal alleen op zaterdag op televisie".

Frappant is dat de voorspelling niet is uitgekomen. Vanochtend stond de teller voor Soof op nog geen 90.000 bezoekers. RTL4 reageerde ook op het nieuws dat Soof de Gouden Film nog niet bereikt had. "Wij waren er niet van op de hoogte [...] De filmmaatschappij heeft ons verteld dat de film dit weekend de gouden status zou krijgen."

Het is volgens BN De Stem overigens niet de eerste keer dat een film te vroeg de Gouden Film uitgereikt kreeg. Eerder kreeg ook Bro's Before Ho's die prijs, terwijl de film de grens van 100.000 bezoekers nog niet overschreden had.

Kritiek op Independent Film is er dan ook meteen. Hieronder een Twitter-bericht van producent Alain de Levita, die meewerkte aan Mannenharten.



NieuwsFilm

meest populair