POLL: De films van Ron Howard

Wordt het Apollo 13, A Beautiful Mind, The Da Vinci Code of toch Ransom, Backdraft of Rush?

Ook dit jaar leverde Ron Howard weer een goed ontvangen film af met de F1-biopic Rush. De Amerikaanse regisseur is al jarenlang een gevestigde naam in Hollywood en wist al twee Oscars te winnen. In de POLL van deze week kijken we terug op zijn rijke carrière.

Howard kreeg "film" met de paplepel ingegoten. Zijn ouders - vooral zijn vader - zijn namelijk beide acteur. Ron Howard was al op vierjarige leeftijd te zien in een tv-serie en via vele (hoofd)rollen in onder meer de film American Graffiti (1973) en de tv-serie Happy Days (1974-1984) kwam hij uiteindelijk ook in aanraking met regisseren. Na een aantal korte films was de low budget actiekomedie Grand Theft Auto (1977) zijn eerste echte film. Na drie tv-films wist hij succes te boeken met zijn doorbraakfilm Night Shift (1982), waarin Happy Days-collega Henry Winkler, Michael Keaton en Shelley Long hoofdrollen hadden. Niet veel later volgde het kassucces Splash (1984) met o.a. Tom Hanks, die alleen al in de States een fraaie $70 miljoen noteerde. Het kreeg zelfs een Oscarnominatie voor beste script. Een jaar later verscheen Cocoon, die eveneens goed scoorde en twee Oscars scoorde voor Beste Mannelijke bijrol (Don Ameche) en Beste Effecten. Weer een jaar later kwam hij op de proppen met het onbekendere Gung Ho met Michael Keaton.

Na de tv-film Take Five wist Howard in 1988 wederom redelijk indruk te maken. Dit keer was het via de fantasyfilm Willow, een verfilming van een soort LOTR-verhaal van George Lucas. Een groter succes volgde in 1989 met de komedie Parenthood met Steve Martin. Het noteerde wereldwijd zo'n $126 miljoen. Dit bedrag ging hij alweer voorbij met de actiefilm Backdraft (1991) met o.a. Robert DeNiro en Kurt Russell. De volgende twee films Far and Away (1992) en The Paper (1994) stelden enigszins teleur, maar met Apollo 13 boekte Howard een enorm (financieel) succes door wereldwijd ruim $350 miljoen te noteren en twee van de negen Oscarnominaties te verzilveren. Ook de opvolger Ransom met Mel Gibson deed de kassa's ruimschoots rinkelen.

Na de enorme flop EDtv (1999) met o.a. Matthew McConaughey en Woody Harrelson wist Howard te scoren met de kinderfilm How the Grinch Stole Christmas (2000), die vooral in de States veel geld in het laatje bracht. Het wist zelfs een Oscar te winnen voor Beste Make-up. In 2001 volgde de succesfilm en Oscar-winnaar A Beautiful Mind, die ook Ron Howard een Oscar opleverde voor Beste Regie. Zijn volgende film was duidelijk van een heel ander kaliber. De western The Missing flopte en is een van de zwakkere films die de regisseur heeft opgeleverd. Ook de boksfilm Cinderella Man (2005) was geen doorslaand financieel succes, al kreeg het wel drie Oscar-nominaties. In 2007 was het weer raak met The Da Vinci Code, waarvoor hij wederom samenwerkte met Tom Hanks. De boekverfilming kreeg - mede door de enorme media-aandacht - zo'n $760 miljoen bij elkaar.

Na het matigjes ontvangen The Da Vinci Code wist Howard het juist weer goed te doen bij de critici. De biopic Frost/Nixon (2008) kreeg namelijk vijf oscarnomintaties, onder meer voor Beste Film, Beste Regie en Beste Mannelijke Hoofdrol (Frank Langella). In 2009 verscheen Angels & Demons, het vervolg op The Da Vinci Code. Het werd iets beter ontvangen, maar de score bleef met een kleine $500 miljoen ruimschoots achter op de eerste film. In 2011 probeerde Howard het weer met een komedie. Met hoofdrollen voor de praatgrage Vince Vaughn en Kevin James bleek The Dilemma geen doorslaand succes. Dit jaar verscheen het uiterst goed ontvangen Rush met Daniel Brühl en Chris Hemsworth. Het staat ondertussen op een redelijke $90 miljoen wereldwijd.

Op dit moment werkt Howard aan het drama In the Heart of the Sea, die 13 maart 2015 moet verschijnen. Eind 2015 moet Inferno verschijnen, de verfilming van Dan Browns vierde boek rond het personage Robert Langdon.

Van Howards 22 films kregen elf films in totaal 40 Oscars-nominaties. Hier werden er negen van verzilverd, waaronder voor Beste Film en Beste Regie voor A Beautiful Mind. Op Rotten Tomatoes krijgt Apollo 13 het hoogste percentage met 95%. De film The Dilemma werd het matigst ontvangen en staat op 24%. Twee van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250: Rush: #169 en A Beautiful Mind: #189. Financieel gezien is The Da Vinci Code Howards succesvolste film, aangezien het wereldwijd $758,2 miljoen noteerde. De goed ontvangen film Frost/Nixon scoorde erg mager met $27,4 miljoen wereldwijd. Dit is zelfs magerder dan de flop EDtv, die uitkwam op $35,2 miljoen.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.



NieuwsFilm

meest populair