BREIN sommeert diverse ondertitelwebsites te stoppen

O.a. Bierdopje.com en SimplyReleases zijn gesommeerd hun activiteiten te staken.

Stichting BREIN, dat op zegt te komen voor auteursrechten, heeft een aantal Nederlandse ondertitelwebsites gesommeerd haar activiteiten te staken. Een daarvan is Bierdopje.com, en verder heeft ook SimpyReleases de handdoek in de ring gegooid.

Volgens Bierdopje heeft BREIN een brief gestuurd waarin staat dat de website onrechtmatig handelt. Het vertalen van ondertitels, of zelf produceren van ondertitels zou inbreuk maken op de auteursrechten van rechthebbenden. Om die reden zouden Bierdopje en de andere websites voor een simpele keuze gesteld zijn.

Er helemaal mee stoppen, of geconfronteerd worden met een civielrechtelijke procedure. Omdat de websites daar niet het geld voor hebben, is besloten er helemaal mee te stoppen. SimplyReleases komt er nog relatief makkelijk vanaf vergeleken met Bierdopje, dat zegt een "'vergoeding' te moeten storten voor de door hun gemaakte kosten op hun rekening om de zaak 'in de minne' af te laten sluiten."

Bierdopje schrijft verder nooit eerder een "Notice & Takedown verzoek ontvangen van deze zogenaamde belanghebbenden en evenmin een overzicht van welke belangen er precies worden geschaad."

De site gaat nu verder als een TV-community, waarbij alle verwijzingen naar ondertitelde content verwijderd zullen worden. In de jaren dat Bierdopje films en series ondertitelde, is een gigantische database opgebouwd, met maar liefst 52.475 ondertitelbestanden.

Er zouden overigens naast SimplyReleases en Bierdopje nog andere sites aangeschreven zijn door BREIN. Welke andere sites het betreft is niet bekend.



NieuwsFilm

meest populair