POLL: De films van John Carpenter

Wordt het The Thing, Halloween, The Fog, Escape from New York of een van zijn minder bekende films?

Afgelopen weekend plaatsten we op verzoek een POLL over de James Bond-films. Dit weekend kijken we op aandringen van die-hard FTer Pete_027 naar het oeuvre van John Carpenter. Deze regisseur is vooral bekend van zijn grote titels eind jaren 70 en begin jaren 80. Duidelijk een POLL voor de wat de oudere FilmTotaal-bezoekers of uiteraard de filmfan die wat vaker de filmgeschiedenis induikt.

Carpenter was al snel een veelbelovende naam, aangezien de studentenfilm The Resurrection Of Broncho Billy, waarbij hij optrad als co-schrijver, editor en muziekcomponist, in 1971 een Oscar won voor Beste Korte Film. Zijn eerste grote film als regisseur was de sci-fi film Dark Star (1974), die een inspiratiebron was voor het latere Alien (1979) van Ridley Scott. In 1976 was Carpenters low budget thriller Assault on Precinct 13 het eerste commerciële succes en zette hem op het spoor voor de regie van de slasher-klassieker Halloween (1978), de moeder van het nog steeds erg populaire horror-subgenre. Met een budget van slechts $325.000 scoorde het wereldwijd zo'n $70 miljoen aan de bioscoopkassa en bracht het vele vervolgen voort, waarvan Carpenter er geen een regisseerde. Hij was wel aanwezig in andere rollen.

Na de tv-films Someone's Watching Me! (1978) en Elvis (1979), die voor een Golden Globe werd genomineerd voor Beste Tv-film, verscheen in 1980 de horrorthriller The Fog en wederom was het een hit. Niet veel later boekte Carpenter succes met de sci-fi actiefilm Escape from New York (1981) en in 1982 verscheen de cult-klassieker The Thing, een verfilming van het boek van John W. Campbell, Jr. De horrorfilm, die onlangs nog een remake kreeg van de Nederlandse regisseur Matthijs van Heijningen Jr., was niet gelijk een financieel succes en werd gezien als Carpenters eerste financieel teleurstellende film. Het verwierf zijn status in de jaren daarna. In 1983 verscheen de goed ontvangen Steven King-verfilming Christine, die werd opgevolgd door Starman (1984) met acteur Jeff Bridges, die werd genomineerd voor een Oscar en Golden Globe.

In 1986 leverde Carpenter de flop Big Trouble in Little China (1986) af. De film met Kurt Russell is overigens nog steeds geliefd en dat geeft nogmaals aan dat de regisseur wat minder werd begrepen door het grote publiek. Daarna werd het allemaal een stuk minder met Carpenter en verschenen er met Prince of Darkness (1987) en They Live (1988) twee low budget films, die het niet heel slecht deden en vooral in de cult-hoek opvielen. Ook in de jaren 90 was het erg mager met Memoirs of an Invisible Man (1992), de co-productie Body Bags (1993), het bij de fans geliefde In the Mouth of Madness (1994) en Village of the Damned (1995). Ook Escape From L.A. (1996), een sequel op zijn succesvolle Escape from New York, kon geen indruk maken bij de critici en het publiek. In 1998 verscheen het alsnog $20 miljoen kostende Vampires, wederom een flop. Na 2000 verschenen er van Carpenter slechts twee films met de flop Ghosts of Mars (2001) - met o.a. Ice Cube en Jason Statham - en de stuiptrekking The Ward (2010) - met o.a. Amber Heard -, die in de States niet eens in de bioscoop draaide.

Van Carpenters films kreeg slechts één film een Oscars-nominatie, namelijk voor de rol van Jeff Bridges in Starman. Op Rotten Tomatoes krijgen Assault on Precinct 13 en Halloween de hoogste percentages met 97% en 96%. Zijn "recente" sci-fi Ghosts of Mars werd het slechts ontvangen en staat op een magere 21%. In de befaamde IMDb Top 250 staat The Thing een #155. Financieel gezien is Halloween Carpenters succesvolste film, aangezien het wereldwijd zo'n $47 miljoen tot $70 miljoen scoorde.

Succes met stemmen!
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.



NieuwsFilm

meest populair