Nederlandse filmindustrie krijgt stimuleringspakket van twintig miljoen euro

Het beleid wordt nu met het buitenland gelijkgetrokken.

De Nederlandse filmindustrie zal een stimuleringsmaatregel van 20 miljoen euro van het kabinet krijgen. De directeur van Filmproducenten Nederland, Marjan van der Haar, liet weten verheugd te zijn. “De Nederlandse filmindustrie staat op grote achterstand in vergelijk met ons omringende landen waar al jaren economisch stimuleringsbeleid bestaat. Deze maatregel zal de filmindustrie een sterke impuls geven.”

De twintig miljoen euro worden ingezet in de vorm van een cash rebate. Dat houdt in dat filmproducenten subsidie krijgen op basis van hun bestedingen. Daardoor kunnen er meer filmactiviteiten naar Nederland gehaald worden. Volgens Van der Haar zal de volledige Nederlandse filmindustrie daarvan kunnen profiteren. ”Hier kan de gehele sector de vruchten van plukken.”

Deze maatregel betekent ook dat het beleid in Nederland gelijkgetrokken wordt met dat van omringende landen. Ook die landen stimuleren de filmindustrie van hun eigen land met dit soort maatregelen. Doordat deze maatregel niet bestond in Nederland, was er sprake van een ongelijk speelveld.

Om die reden weken Nederlandse producenten uit naar andere landen om daar hun films te maken, aangezien ze daar konden rekenen op subsidie. Nu zal dat ook in Nederland zijn, en hoeven ze minder uit te wijken naar andere landen.



NieuwsFilm

meest populair