Onophoudelijk worden we overspoeld door nieuwe bioscoopfilms. Elke week gaan er gemiddeld zo'n zes in première. Hieronder een selectie van de grootste, interessantste of opmerkelijkste releases van de komende maand. Klik hier voor het volledige overzicht.
In deze nieuwe verfilming van horrorauteur Stephen Kings debuutroman Carrie krijgen we opnieuw het verhaal van Carrie White voorgeschoteld. Ditmaal wordt het geteisterde meisje met bovennatuurlijke krachten gespeeld door Chloe Moretz, die we kennen van films als Kick-Ass. Ze is een buitenbeetje, die Carrie, en wordt beschermend opgevoed door haar extreem religieuze moeder (gespeeld door Julianne Moore). Op de avond van haar eindejaarsgala wordt Carrie zo erg gepest dat ze zichzelf niet meer in de hand kan houden. Ze laat haar telekinetische krachten los op haar klasgenoten en richt een bloedbad aan in het kleine dorpje waarin ze woont. Leuk feitje: Shailene Woodley (die in The Amazing Spider-Man 2 de rol van Mary-Jane Watson zou spelen), kreeg de rol aangeboden, maar wees 'm af. Verder deden ook Haley Bennett, Emily Browning, Lily Collins en Bella Heathcote auditie.
Blackfish ging in januari van dit jaar in première op het Sundance Film Festival. De film draait om Tilikum, een show-orka, die meerdere mensen heeft gedood tijdens zijn leven in gevangenschap. Regisseuse Gabriela Cowperthwaite ging op onderzoek uit en vertelt in deze film het verhaal van de zoogdieren die in gevangenschap worden gehouden. De film poogt de kijker na te laten denken over de zin van het in gevangenschap houden van dergelijke intelligente zoogdieren, en de grote gevolgen voor de psychologische toestand van de dieren in overweging te nemen. In een reactie op de goed ontvangen film liet Seaworld, waar de documentaire zich vooral op richt, weten het niet eens te zijn met het beeld dat wordt geschetst.
De broers Serge Lohman (Daan Schuurmans), een politicus in de race voor het premierschap en Paul (Jacob Deerwig), een mislukte geschiedenisleraar, maar nu huisman, gaan met hun vrouwen Babette (Kim van Kooten) en Claire (Thekla Reuten) uit eten. In eerste instantie gaan de gesprekken over koetjes en kalfjes, maar er heerst een duidelijke spanning onder de twee koppels. Ze zijn samengekomen om iets veel belangrijkers te bespreken: de daden van hun kinderen. Die hebben iets verschrikkelijks op hun geweten, dat hun toekomst kan verwoesten. De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Herman Koch. Actrice Cate Blanchett zal een Amerikaanse verfilming voor haar rekening nemen.
In deze klassieker draait het allemaal om schrijver Paul Varjac (Georges Peppard) en zijn extravagante buurvrouw Holly Golightly (Audrey Hepburn). Zij is een echte socialite, die haar dates op charmante manier geld afhandig weet te maken. Varjac voelt zich, ondanks de morele bezwaren die hij koestert bij de manier van handelen van zijn buurvrouw, tot haar aangetrokken. De rol van Hepburn wordt meestal aangehaald als één van haar besten, en meest kenmerkende. Ze was echter niet de eerste keuze, dat was Marilyn Monroe. Zij weigerde de rol, omdat ze die te gewaagd vond. Voor Hepburn vormde dat juist een kans, want ze wilde af van haar brave imago. De rokend en drinkende Holly was voor haar perfect om dat doel te realiseren.
Oorspronkelijk zou The World's End niet in de Nederlandse bioscopen draaien. Er kwam een petitie, maar studio Universal liet zich niet kennen. Uiteindelijk werd toch besloten om de film naar Nederland te brengen, en op 14 november zal deze afsluiter van de Three Flavoured Cornetto Trilogy dan eindelijk in de bioscopen draaien. Eerder verschenen de films Shaun of the Dead en Hot Fuzz in deze trilogie, waaraan Simon Pegg, Nick Frost en regisseur Edward Wright allen werkten. In The World's End overtuigt Gary King (gespeeld door Pegg) vier van zijn jeugdvrienden om een kroegentocht te ondernemen in hun geboorteplaats. Toen ze nog pubers waren hadden ze geprobeerd deze zelfde tocht, waarbij ze maar liefst twaalf kroegen aan wilden doen, te ondernemen, maar konden ze hem niet afmaken. Nu proberen ze het dus nog eens. Maar, tijdens hun legendarische poging, gebeuren er een aantal bizarre dingen in het kleine stadje, die wel eens grote gevolgen kunnen hebben voor de wereld...
In deze nieuwe film van regisseur Ridley Scott draait het allemaal om een zeer gerespecteerd advocaat die in de drugswereld verzeild raakt. Verleid door het rijke en spannende leven van de georganiseerde misdaad, besluit hij mee te werken aan een illegale deal. Het is zijn intentie om dat slechts één keer te doen, maar al snel ontdekt hij dat er geen weg terug is, en moet hij vrezen voor niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn dierbaren. De productie van deze film werd een week lang stilgelegd, in augustus 2012. Toen pleegde de broer van Ridley Scott, Tony Scott, zelfmoord. De opnames werden op 3 september hervat.
Deze productie is niet alleen een dramafilm, maar volgens Rottentomatoes ook écht een drama. In deze biografische film speelt Naomi Watts de rol van Diana, de Prinses van Wales. We volgen de laatste twee jaar van haar leven, en de geheime liefdesrelatie die ze had met de hartchirurg Dr. Hasnat Khan, en eindigen uiteraard bij haar overlijden in Parijs. Oorspronkelijk zou de rol gespeeld worden door Jessica Chastain, maar zij kon wegens agendaproblemen niet. Stom genoeg kwam er bij de tunnel waar de Prinses overleed, bij Place de l'Alma in Parijs, een poster van de film te hangen. Dit stuitte op veel protest, waarna de poster verwijderd werd.
Na het succes van The Hunger Games kon dit vervolg uiteraard niet uitblijven. We volgen Katniss (Jennifer Lawrence) en Peeta (Josh Hutcherson) in de nasleep van de Hongerspelen, die zij wonnen. Er gaan geruchten over een opstand tegen het Capitool; een opstand die zij hebben helpen ontstaan. President Snow accepteert als enig excuus voor hun gedrag de overweldigende liefde die ze voor elkaar voelen. Tijdens hun verplichte zegetocht langs alle districten moeten de twee de wereld ervan overtuigen dat die écht is. Hun levens komen nog meer onder druk te staan als het Capitool de 75ste Hongerspelen aankondigt. De speciale editie is een Quarter Quell, waarin de winnaars van de afgelopen vijfentwintig Hongerspelen het tegen elkaar moeten opnemen.
In The Fifth Estate worden de eerste jaren van klokkenluiderswebsite WikiLeaks getoond. We volgen Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) en Julian Assange (Benedict Cumberbatch) tijdens het oprichten van de site, en de eerste controversiële informatie die ze naar buiten lekken. Het succes van de site maakte zijn makers onmiddellijk bekend, en transformeerde de manier waarop de media te werk gaan. WikiLeaks liet weten niet blij te zijn met de film. Dat komt bovenal voort uit onvrede met de boeken waarop deze gebaseerd is. Het ene boek waar de film zich op baseert is afkomstig van Domscheit-Berg, Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website, en het boek WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy van de Britse journalisten David Leigh en Luke Harding. Beide boeken schrijven kritisch over Assange.
In 2009 werd het Amerikaanse vrachtschip M.V. Maersk Alabama vlak voor de Somalische kust overvallen door een kleine boot met piraten. De bemanning kon ze niet afweren, maar de kapitein zette alles op alles om zijn bemanningsleden te beschermen. In de film draait het bovenal om het samenspel tussen Captain Philips en Muse, de piraat die de rol van kapitein op zich neemt als hij het schip kaapt. Wanneer de situatie steeds verder uit de hand loopt, en het schip dichterbij de kust komt, zien de mannen in dat deze krachtmeting grote gevolgen zal hebben. Captain Philips was de openingsfilm van het New York Film Festival, en werd daar zeer positief ontvangen. Het scenario, de regie, de productie, cinematografie en het acteerwerk, ze werden allemaal geprezen.
In 2009 werd al gepoogd om een Amerikaanse remake van Oldboy van regisseur Park Chan-wook te maken, maar die poging strandde na een rechtszaak over de filmrechten. Spike Lee wist de film uiteindelijk van de grond te krijgen. In deze film wordt de succesvolle marketing executive Joe Doucett (Josh Brolin) zonder enige aanleiding op een dag in totale eenzaamheid vastgezet. Twintig jaar later laat zijn anonieme gevangennemer hem ineens vrij. Als ware hij bezeten, begeeft Joe zich op een missie, om erachter te komen wie en waarom iemand hem dit vreselijke lot aan wilde doen. Al snel wordt hem duidelijk dat het sadistische spel nog lang niet voorbij is.
In deze Nederlandse romantische komedie draait het om een aantal mannen die stuk voor stuk op zoek zijn naar liefde en geluk. Verbonden door hun sportschoolbezoek volgen we een zestal mannen. Reclameman Tim (Daan Schuurmans) raakt in paniek door zijn naderende huwelijk met de in zijn ogen perfecte Laura (Hadewych Minis). Zijn beste vriend Wouter (Jeroen Spitzenberger) moet juist alles op alles zetten om zijn relatie met Nicole (Katja Herbers) in stand te houden. De verlegen Niels (Fabian Jansen) hoopt in de onlangs gescheiden Susanne (Georgina Verbaan) een vrouw voor het leven te vinden. Maar weet niet dat haar ex, Frank (Teun Kuilboer) niet van opgeven weet. Ook womanizer Dennis (Barry Atsma) komt in een lastig parket, als hij de succesvolle volkszanger Roy (Jon van Eerd) naast zich in bed moet dulden. Stuk voor stuk mannen op zoek naar een plek in het leven.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.