'Jurassic Park' zal echt fictie blijven

In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd is er geen dinosaurus-DNA bewaard gebleven.

Toen Jurassic Park uitkwam, suggereerden diverse wetenschappers dat het echt mogelijk zou moeten zijn om dinosaurus-DNA te abstraheren uit een in barnsteen gevangen insect. Uit een onderzoek van de universiteit van Manchester blijkt nu dat het toch niet kan.

Eerdere experimenten suggereerden dat het mogelijk moest zijn om het DNA te verkrijgen, maar volgens de onderzoekers is er waarschijnlijk sprake geweest van vervuiling. Menselijk DNA of ander genetisch materiaal zou de barnsteenmonsters ingeslopen zijn.

Om ditmaal definitief te bevestigen dat het niet mogelijk was, werden er twee prehistorische bijen onderzocht, die zo’n 10.000 jaar geleden gevangen raakten in plantenhars. Bij dit onderzoek werden er veel maatregelen genomen om eventuele besmetting te voorkomen.

Zo droegen de onderzoekers beschermende pakken, werd al het onderzoek uitgevoerd met behulp van machines (zodat zijzelf de materialen niet hoefden aan te raken), en werden alle oppervlakken op diverse manieren gereinigd.

Het resultaat van al die verschillende maatregelen was de ontdekking dat de kans groter is dat DNA verkregen wordt uit gedroogde insecten uit de prehistorie, dan dat je DNA verkrijgt uit barnsteen insecten. Het lijkt er dus op dat het onmogelijk is om dinosaurussen te klonen.

Waar wetenschappers wel mee bezig zijn, is het klonen van een mammoet, waarvan het DNA gevonden is in grotendeels intacte exemplaren die uit het ijs gehaald werden.

Mocht je het volledige onderzoek willen lezen, dan kan dat hier.



NieuwsFilm

meest populair