Er zal nooit een 'Grand Theft Auto' film komen

Een tv-serie is logischer, maar ook onwaarschijnlijk.

Mocht je fan zijn van de Grand Theft Auto gameserie, en hopen op een film, dan moeten we je teleurstellen. Een van de oprichters van Rockstar Games, de studio achter de spellen, Dan Houser, vertelde dat een filmversie van GTA er zeer waarschijnlijk nooit zal komen.

Volgens Houser is er al meermaals een aanbod gedaan, maar was dit nooit interessant genoeg om de stap te zetten. "De creatieve vrijheid die we hebben om te doen wat we willen is van grote waarde. Op het moment dat je naar Hollywood gaat, verlies je veel van die controle. Daar heerst een beetje de instelling dat er niks nieuws geprobeerd mag worden. Wij proberen juist altijd iets innovatiefs en nieuws te bedenken. Een wereld ingaan waar dat niet bemoedigd wordt, zou een vreselijke beslissing zijn."

Houser vindt het dan ook logischer om voor een serie te gaan. "Het is makkelijker om je GTA voor te stellen als een tv-serie, want de vorm ligt dichter bij wat we doen, maar ik denk nog steeds dat we teveel verliezen om dat te doen. We hebben een grote open wereld gemaakt, die honderd uur aan speeltijd heeft, en spelers alle controle geeft over wat ze doen, wat ze zien en hoe ze het zien. Een wereld waarin je een bank kan beroven, een yogales doen of tv kunt gaan kijken, allemaal in je eigen tijd. Hoe prop je dat in een twee, of twaalf uur durende ervaring, waarbij je de belangrijkste zaken wegneemt: de agency van de speler en vrijheid?"

Voor het geld hoeft Rockstar het natuurlijk ook niet te doen. Van GTA IV werden er wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht. Dat verklaart ook de investering die het bedrijf heeft gedaan in zijn laatste nieuwe toevoeging aan de franchise. 17 september komt namelijk de nieuwste toevoeging uit, GTA V. Rockstar stak volgens de Volkskrant maar liefst 200 miljoen euro in de ontwikkeling van het spel. De verwachting is dat er in het eerste jaar al 25 miljoen exemplaren van het spel verkocht worden, wat een omzet van zo'n 1,2 miljard euro oplevert.
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.



NieuwsFilm

meest populair