Borstamputatie Angelina Jolie

Veel steun vanuit de hele wereld, maar er is ook kritiek.

Actrice Angelina Jolie heeft in een essay, gepubliceerd door The New York Times, onthuld dat ze haar beide borsten preventief heeft laten amputeren. De 37-jarige actrice deed dit omdat ze het BRCA1-gen draagt waardoor ze een verhoogd risico heeft op borst- en eierstokkanker. Op 56-jarige leeftijd overleed haar moeder aan eierstokkanker.

Volgens de dokters is door het gen de kans op eierstokkanker 87 procent. Jolie: "Toen ik wist wat mijn situatie was, heb ik beslist mijn voorzorgen te nemen en de risico's zoveel mogelijk te beperken. Ik heb beslist om een dubbele preventieve borstamputatie te ondergaan." Met de amputatie is de kans op eierstokkanker verkleint naar 5 procent.

Op haar keuze en de media-aandacht die ze heeft gezocht zijn overwegend positieve reacties. Er is ook wat kritiek te horen. Journalist David Kroll van Forbes: "Mijn voornaamste bezorgdheid is dat sommige vrouwen met borstkanker zouden kunnen denken dat ze niet agressief genoeg zijn met hun behandeling. In het geval van een recente diagnose maak ik me zorgen dat ze vrezen onmiddellijk een dubbele mastectomie te moeten ondergaan. In andere gevallen vrees ik dat de angst voor een dubbele borstamputatie sommige vrouwen zal weghouden van hun jaarlijkse mammogram en zelfonderzoeken."

Manlief Brad Pitt over de keuze van zijn vrouw: "Ik vind de keuze van Angie en die van veel andere vrouwen die hetzelfde meemaken absoluut heldhaftig." En: "Ik bedank het medische team voor zijn zorg en de focus op haar. Alles wat ik voor haar wil is een lang en gezond leven met mijzelf en de kinderen. Het is een mooie dag voor onze familie."



NieuwsFilm

meest populair