Steven Soderbergh stopt met regisseren speelfilms

De regisseur heeft het gehad met Hollywood.

Regisseur Steven Soderbergh stopt met het maken van speelfilms. De psychologische thriller Side Effects zal dan ook zijn laatste film zijn. Al enkele jaren zegt de regisseur erover na te denken om te stoppen met het maken van films, en nu hij afgelopen januari vijftig is geworden, vond hij het welletjes geweest.

Dat betekent niet dat Soderbergh helemaal niets meer zal regisseren. Tijdens een interview met Vulture, vertelde de regisseur dat hij geen films meer gaat regisseren, maar wel nog theaterstukken en televisieseries (indien zich daar iets interessants aandient).

Een van de hoofdredenen achter zijn vertrek is dat filmmakers in Hollywood niet meer met genoeg respect behandeld worden. In plaats daarvan hangt iedereen maar achter de personen die de best verdienende films maken aan, in plaats van achter mensen die daadwerkelijk goede films maken.

Daarnaast ziet hij het niet meer zitten dat degene die de films betaalt, uiteindelijk bepaalt hoe de film eruit komt te zien. Vroeger was het anders en werd er nog van de visie van een filmmaker uitgegaan, maar volgens Soderbergh is dat tegenwoordig niet meer zo.

Sinds zijn debuut in 1989, met de film Sex, lies and videotape, heeft Soderbergh 26 films geregisseerd. Daar zaten films tussen die een groot budget hadden, maar ook films met een relatief laag budget. Zijn hoogtepunt beleefde Soderbergh waarschijnlijk in de periode 1998 tot 2001, toen hij twee filmnoir klassiekers regisseerde (Out of Sight en The Limey), en de films Erin Brockovich en Ocean’s Eleven.

Voor haar rol in Erin Brockovich won Julia Roberts een Oscar, en werd hij zelf genomineerd. Met de film Traffic, die in 2000 uitkwam, haalde Soderbergh eindelijk zijn Oscar binnen.

Al in 2011 kondigde de regisseur aan te willen stoppen met het maken van films, nog voordat hij zijn vijftigste verjaardag zou vieren. Het werk aan zijn laatste echte film Side Effects was vlak voor zijn verjaardag afgerond (op de promotiecampagne na) en daarmee vond hij het dus goed geweest.

In Side Effects krijgt de zwaar depressieve Emily (Rooney Mara) als laatste redmiddel een nieuw medicijn van haar psychiater, Dr. Banks (Jude Law). Dit lijkt te werken, maar dan wordt Emily’s echtgenoot (Channing Tatum) op brute wijze doodgestoken en treft de politie Emily aan met het mes in haar handen. Ze heeft echter geen flauw idee wat er gebeurd is.

De film ging in première op het Filmfestival van Berlijn, en draait vanaf 14 maart in de bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair