Filmmuseum EYE opent in april

Film Instituut Nederland krijgt spectaculair nieuw onderkomen aan het IJ.

Het EYE Film Instituut Nederland heeft bekend gemaakt dat het nieuwe filmmuseum EYE op 5 april de deuren opent voor het publiek. Het toekomstige onderkomen van het museum kan nu al imposant genoemd worden. Aan de noordoever van het Amsterdamse IJ wordt op dit moment nog hard gewerkt aan een bijzonder gebouw, dat is ontworpen door het Weense architectenbureau Delugan Meissl.

EYE ontstond eind 2009 door de fusie van het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film. In het nieuwe museum komen vier filmzalen met in totaal 640 stoelen, een tentoonstellingsruimte van 1200 m2, een interactieve ruimte, een winkel en een café-restaurant. In een nabijgelegen publieksgebouw van EYE wordt een collectiecentrum gerealiseerd voor taken als restauratie, conservering en onderzoek. Ook de filmbibliotheek wordt hier gevestigd.

De openingstentoonstelling van het EYE filmmuseum is "Found Footage: Cinema Exposed". Deze laat zien hoe filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld. Kijk op de website EYEfilm voor meer informatie en sfeerimpressies.



NieuwsFilm

meest populair