De comic- en superheldenfilms van 2012

Dit jaar bereikt het geliefde genre een ongekend hoogtepunt.

Afgelopen jaar waren met films als Thor, Captain America, X-Men: First Class en Green Lantern, The Adventures of Tintin en Cowboys & Aliens de stripverfilmingen maar moeilijk te vermijden in de bioscoop. Ondanks dat geen van de films in de jaarlijkse box office top 10 terecht wist te komen, waren de fans en zeker de studio's achter de Marvel stipalbumverfilmingen ruim tevreden over het resultaat. Dit jaar wordt de lat een stuk hoger gelegd en kunnen we met name uitkijken naar vier superheldenfilms en een aantal andere films die gerelateerd zijn aan stripalbums. Opvallend is dat alleen The Dark Knight Rises niet in 3D uitkomt.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance - 16 februari
De Marvel anti-held Ghost Rider mag de spits afbijten. Zijn tweede avontuur Ghost Rider: Spirit of Vengeance, met een productiebudget van $75 miljoen, wordt geregisseerd door het duo Mark Neveldine en Brian Taylor, bekend van de Crank films. We zien wederom Nicolas Cage in de titelrol en de villain is niemand minder dan de Duivel, gespeeld door Ciarán Hinds. Spirit of Vengeance is vanaf 16 februari in de (3D) bioscoop te zien.



Synopsis: Johnny Blaze, a.k.a. The Ghost Rider houdt zich schuil in Oost Europa, terwijl hij moeite heeft om zijn vloek te onderdrukken. Blaze wordt gerecruteerd door een sekte om het tegen de Duivel op te nemen, die van plan is om een menselijke vorm aan te nemen, namelijk die van Blaze zijn zoon, op diens verjaardag.

John Carter - 8 maart
Deze held is een personage uit de boekenreeks van Edgar Rice Burroughs en dankt zijn populariteit ook aan vele stripalbums, o.a. van Marvel Comics, die de afgelopen 100 jaar verschenen. Het sci-fi actiespektakel John Carter, met het enorme productiebudget van $270 miljoen, wordt geregisseerd door Andrew Stanton, bekend van WALL•E en Finding Nemo. In de titelrol zien we de redelijk onbekende Taylor Kitsch (X-Men Origins: Wolverine), die wordt bijgestaan door Lynn Collins (Princess of Helium), Thomas Haden Church (Tal Hajus), Willem Dafoe (Tars Tarkas), Dominic West (Sab Than), James Purefoy (Kantos Kan) en Mark Strong (Matai Shang). John Carter is vanaf 8 maart in de (3D) bioscoop te zien.



Synopsis: Voormalig legerkapitein John Carter is oorlogsmoe van het strijden in de Amerikaanse burgeroorlog, en probeert zijn geluk als goudzoeker. Tijdens een achtervolging door Indianen zoekt hij bescherming in een grot. Daar heeft iets vreemds plaats, want zijn lichaam wordt op onverklaarbare wijze overgebracht naar de planeet Mars, waar hij terecht komt in een oorlog van epische omvang tussen de bewoners van de planeet, die zij Barsoom noemen. Die wereld, bevolkt door de meest vreemdsoortige wezens, staat op het punt van ineenstorting. Carter beseft dat alleen hij redding kan brengen, en dat het lot van de planeetbewoners in zijn handen rust. Zijn ontmoeting met de adembenemend mooie prinses Dejah Thoris is een stimulans om zich in te zetten voor de redding van Barsoom.

The Avengers - 26 april
Na de films over The Hulk, Iron Man, Thor en Captain America duiken al deze superhelden op in één film. The Avengers, met een productiebudget van $220 miljoen, wordt geregisseerd door Joss Whedon, bekend van Serenity (2005). Hoofdrollen zijn voor Robert Downey Jr. (Tony Stark / Iron Man), Chris Hemsworth (Thor), Chris Evans (Captain America), Mark Ruffalo (Bruce Banner / Hulk), Scarlett Johansson (Natasha Romanoff / Black Widow), Jeremy Renner (Clint Barton / Hawkeye) en Samuel L. Jackson (Nick Fury). Deze verzameling superhelden neemt het op tegen de villain Loki, gespeeld door Tom Hiddleston en vermoedelijk The Skrulls. The Avengers is vanaf 26 april in de (3D) bioscoop te zien.



Synopsis: The Avengers zijn een buitengewoon team van superhelden. Wanneer een onverwachte vijand opduikt die een bedreiging vormt voor de wereldwijde veiligheid heeft Nick Fury, directeur van de internationale vredesmacht S.H.I.E.L.D., een team nodig om de wereld te redden van de ondergang.

Men in Black 3 - 24 mei
De "mannen in zwart" vinden hun roots in een comic van Aircel Comics, later overgenomen door Marvel Comics. Het derde deel Men in Black 3, met een productiebudget van $215 miljoen, wordt geregisseerd door Barry Sonnenfeld, die ook verantwoordelijk was voor de voorgaande delen. Wederom hebben Agent J (Will Smith) en Agent K (Tommy Lee Jones en Josh Brolin) de hoofdrollen. Men in Black³ is vanaf 24 mei in de (3D) bioscoop te zien.



Synopsis: Agent J en K gaan terug in de tijd. In zijn vijftien jaar bij de Men in Black heeft J heel wat onverklaarbare dingen gezien, maar niets of niemand slaat hem met zoveel verstomming als zijn norse, terughoudende partner. Wanneer het leven van K en het lot van de planeet op het spel staan, zal Agent J terug in de tijd moeten reizen om de dingen recht te zetten. J ontdekt dat het universum geheimen herbergt waarover K hem nooit verteld heeft - geheimen die zich zullen openbaren als hij samen met de jonge Agent K zijn partner, het agentschap, en de toekomst van de mensheid probeert te redden.

The Amazing Spider-Man - 4 juli
Na de drie eerdere en financieel zeer succesvolle films van Sam Raimi zien we deze zomer al een reboot van één van de meeste geliefde Marvel superhelden. In The Amazing Spider-Man, met een productiebudget tussen de $100 miljoen tot $220 miljoen, is geregisseerd door Marc Webb, bekend van 500 Days of Summer (2009). De jonge acteur Andrew Garfield stapt in de huid van Peter Parker / Spider-Man. Ook Emma Stone (Gwen Stacy) en Dennis Leary (George Stacy) zijn te zien in de film, waarin de villain Dr. Curt Connors / The Lizard is. Deze wordt gespeeld door de Britse acteur Rhys Ifans. The Amazing Spider-Man is vanaf 4 juli in de (3D) bioscoop te zien.



Synopsis: Peter Parker is een jonge, middelbare school student die heel tevreden bij zijn oom Ben en tante May woont. De tiener worstelt zowel met zijn hedendaagse menselijke problemen als met zijn geweldige bovenmenselijke krachten. Wanneer hij te maken krijgt met The Lizard zal hij al zijn krachten moeten aanroepen om het kwaad te bestrijden.

The Dark Knight Rises - 25 juli
Of deze derde en laatste Batman film van Christopher Nolan zo'n hype wordt als zijn voorganger is de vraag. Maar één ding is zeker: het is dé superheldenfilm van 2012. In The Dark Knight Rises, met een productiebudget van $250 miljoen, zien we met Christian Bale (Bruce Wayne / Batman), Gary Oldman (Jim Gordon), Morgan Freeman (Lucius Fox) en Michael Caine (Alfred) bekende gezichten terugkeren. De villain is Bane, gespeeld door Tom Hardy. Ook Ra's al Ghul (Josh Pence / Liam Neeson), Selina Kyle a.k.a. Catwoman (Anne Hathaway) en John Blake (Joseph Gordon-Levitt) hebben belangrijke rollen in de film, die vanaf 25 juli in de (IMAX) bioscoop is te zien.



Synopsis: Acht jaar zijn verstreken sinds de vorige film. Bruce Wayne heeft moeite met het hanteren van zijn dubbelrol als Batman, daar Batman nog altijd wordt opgejaagd door de politie sinds hij de schuld van al Harvey Dent's misdaden op zich nam. Wanneer Gotham wordt bedreigt door de schurk Bane, die heel de stad wil verwoesten, moet hij toch opnieuw in actie komen. Tevens moet hij het mysterie rondom een vrouw genaamd Selina Kyle ontrafelen.

Dredd - 20 september
Nadat deze comic al in 1995 werd verfilmd onder de titel Judge Dredd (1995) kunnen we ons dit jaar opmaken voor een stevige reboot. Dredd, met een productiebudget van $45 miljoen, is geregisseerd door Pete Travis, bekend van Vantage Point (2008). Titelrol is voor Karl Urban, die wordt bijgestaan door Judge Cassandra Anderson (Olivia Thirlby). Ze moeten het opnemen tegen "badgirl" Ma-Ma (Lena Headey). Dredd is vanaf 20 september in de (3D) bioscoop is te zien. De trailer is nog niet beschikbaar.



Synopsis: Dredd speelt zich af op de onveilige straten van Mega City One, de ontaarde stad op Cursed Earth. Judge Dredd is de meest gevreesde Street Judge, die de mogelijkheid heeft om ter plaatse recht te spreken, het vonnis te vellen en eventueel executies direct te laten plaatsvinden.



NieuwsFilm

meest populair