Zus en zo en Minoes favoriet voor Gouden Kalf

De films Zus en zo en Minoes maken de grootste kans op een Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse film. Maandagavond ontvingen beide films in Utrecht drie nominaties. In totaal maakte de jury dertig nominaties bekend in tien categorieën.

De Gouden Kalveren worden vrijdag tijdens de slotavond van het Nederlands Filmfestival in Utrecht uitgereikt. Jacob Derwig is genomineerd voor beste acteur voor zijn rol in de film Zus en Zo. Sylvia Poorta sleepte voor diezelfde film de nominatie voor beste actrice in de wacht. Voor beste scenario kreeg Paula van der Oest een nominatie voor Zus en Zo. De film Minoes van Burny Bos kreeg ook drie nominaties, onder meer voor beste lange speelfilm. Carice van Houten is genomineerd voor beste actrice voor haar rol in Minoes, Theo Maassen voor beste acteur.

Ook The discovery of heaven van producenten Jeroen Krabbé, Ate de Jong en Edwin de Vries doet mee in de strijd om de beste speelfilm. Voor diezelfde film is Edwin de Vries genomineerd in de categorie beste scenario. Het stenen vlot van producenten Anne Lordon en George Sluizer kreeg ook twee nominaties; voor beste lange speelfilm en George Sluizer kreeg een nominatie voor beste regie.

De jury presenteerde de genomineerden na het zien van 101 filmproducties, waaronder vijftien speelfilms. Behalve voorzitter Matthijs van Heijningen bestaat de jury uit Nelly Frijda, Martin Koolhoven, Frans Rasker, Ineke Smits, Jacqueline van Vugt en Ben Zuydwijk.



NieuwsFilm

meest populair