Wordt de filmindustrie geraakt door de vulkaanuitbarsting?

Vooral filmfestivals worden getroffen door de verstoring van het vliegverkeer.

Iedereen weet ondertussen wel van de vulkaanuitbarsting in Ijsland af. Zo niet, dan raden we je aan even hier te kijken: NOS.nl. De uitbarsting heeft schadelijke gevolgen voor veel bedrijven - naar verluidt kost het fenomeen de luchtvaartindustrie alleen al zo'n 150 tot 250 miljoen euro per dag. Echter de uitbarsting kost ook andere bedrijfstakken geld, namelijk de filmindustrie.

Het zijn vooral filmfestivals die last hebben van de aanhoudende problemen. Castleden & crewleden van films die vertoond worden kunnen niet komen, of niet meer terug naar hun eigen land om verder te werken aan andere producties. Zo is er bijvoorbeeld een Franse film festival in Los Angeles, dat een aantal belangrijke genodigden moet missen. Persconferenties met cast en crew kunnen daardoor niet doorgaan, en dat leidt waarschijnlijk tot wat minder publiciteit.

Een van de genodigden, Olivier-Rene Veillon, die directeur van de Ile de France Film Commision niet terug naar Parijs. Het plan was namelijk om woensdag het vliegtuig terug te nemen, maar hij verwacht dat dit niet doorgaat. Een gevolg daarvan is dat een aantal regisseurs waarmee hij gesprekken had gepland, niet komen. Weer andere regisseurs hebben nu pech omdat ze niet naar L.A. kunnen komen voor geplande gesprekken met studio’s.

Hoe sommige van de wat grotere producties beïnvloed worden door de missende vluchten, is niet bekend. Het is waarschijnlijk dat een aantal producties vertraging oploopt met locatieopnames, maar uiteindelijk zal het wel meevallen. Het is waarschijnlijk vooral een kwestie van goed plannen. Zo kunnen bepaalde scènes die niet op locatie geschoten worden al gedaan worden. Men zal dus waarschijnlijk vooral de planning ten dele omgooien. Echter, als alles goed is – en het aan minister Eurlings van Verkeer- en Waterstaat ligt – gaat het luchtruim boven Nederland in ieder geval morgenochtend alweer open.

Uiteindelijk zal het dus allemaal wel meevallen. Op sommige kleinigheden, zoals het vervoeren van cast en crew na, zal het allemaal wel goed komen.

Er zijn trouwens ook mensen die de positieve kant van het geheel zien. “There are worse places to be stranded in than Sunny L.A.,” merkte Belle Doyle van een Schots filmbedrijf op.



NieuwsFilm

meest populair