De grote Hollywood-scam: 3D-films

Zet '3D' op een filmposter, en het bioscoopkaartje kan in prijs omhoog.

Nu de 3D-hype echt van start is gegaan, kunnen we gaan nadenken of het nu een positieve of een negatieve ontwikkeling is dat zoveel films in 3D uitgebracht gaan worden. De website Gizmodo heeft hierover een goed artikel geschreven, dat wel de moeite waard is om over te vertellen. Het stuk vertelt vooral over het verschil tussen James Cameron’s Avatar en andere 3D-films, die niet direct in 3D zijn opgenomen.



Dat de ontwikkeling niet per se positief is, blijkt dus uit de relatief goedkopere manier van omzetten naar 3D. Als er gebruik wordt gemaakt van 3D-camera’s, is er sprake van dubbel zoveel werk, aangezien elk shot twee keer gemaakt wordt. Het werken met 3D-camera’s is dus duurder, maar ook lastiger, aangezien er nieuwe perspectieven zijn, waar rekening mee gehouden moet worden bij het filmen. Dit geeft een compleet nieuwe dimensie aan het film maken, wat te zien was bij Avatar. Daarnaast betekend een 3D-film simpelweg een hogere kostprijs. Tweemaal de hoeveelheid werk staat natuurlijk gelijk aan een duurder bioscoopkaartje.

Het feit dat de hype aanslaat blijkt wel uit het feit dat consumenten wereldwijd dat extra geld neertellen voor een kaartje. Daardoor kan er een stortvloed aan 3D-films verwacht worden. Hierbij moet niet alleen gedacht worden aan films als Clash of the Titans, die achteraf nog gauw in 3D omgezet wordt, maar ook aan klassiekers die opnieuw uitgebracht worden, maar dan in 3D. De toegevoegde waarde daarvan is niet echt te bemerken, aangezien het enkel gemanipuleerde beelden betreft. Dit leidt tot een stortvloed aan nieuwe manieren van de filmindustrie om hun films onder de man te brengen. 3D, HD, 2D en een combinatie van die drie kunnen allemaal op DVD verwacht worden, met name nu er zoiets is als de 3D-televisie.

Natuurlijk vallen er ook positieve ontwikkelingen op het gebied van 3D-technologie te bespeuren, namelijk in de vorm van Avatar. Bij die film vliegen er niet gewoon zo nu en dan lichaamsdelen of andere voorwerpen op je af, zoals bij de meeste 3D-films, maar krijgt de wereld net ietsje meer diepte, die je het zwakke verhaal (deels) doet vergeten. Of het uiteindelijk een positieve of negatieve ontwikkeling is dat steeds meer films in 3D uitgebracht worden (al dan niet in 3D geschoten) laten we natuurlijk aan jullie over.

Voor alle details kun je hier het volledige artikel lezen.



NieuwsFilm

meest populair