The Hurt Locker grote winnaar bij de Oscars

Avatar grijpt naast alle grote awards, zelfs Precious deed het beter.

Welke film krijgt de Oscar voor beste film, Avatar of The Hurt Locker? Aan het begin van de avond was het nog een groot vraagteken, al dachten de meeste mensen dat Avatar er met de meeste beeldjes vandoor zou gaan. De show begon redelijk rustig en totaal niet spectaculair met een kort nummer van Neil Patrick Harris en een heleboel grappen van Steve Martin en Alec Baldwin, waarvan de meesten trouwens mislukten. Daarna de bekendmaking van twee toch wel meest voorspelbare Oscars: Christoph Waltz voor zijn bijrol in Inglourious Basterds en Up als beste animatiefilm.

De strijd ging vooral tussen Avatar en The Hurt Locker, Avatar als grote productie die miljarden opleverde en The Hurt Locker als underdog die in de meeste landen geeneens een bioscooprelease kreeg. Beide films hebben negen Oscarnominaties, waaronder die voor beste film, regie en camerawerk. The Hurt Locker begon goed en pakte de Oscar voor beste originele scenario. 0 – 1

Na een aantal awards voor o.a. animatie kortfilm die niet naar A Matter of Loaf and Death ging van Nick Park, die al vier Oscars heeft, maar naar Logorama (hier te bekijken) kwam de show een beetje op gang. Ook Ben Stiller was weer van de partij, hij mocht dit jaar de Oscar voor beste make-up bekendmaken. Verleden jaar kwam hij vermomd als Jaquin Phoenix die hij extreem goed imiteerde. Nu was hij verkleed als een Avatar, een grap die oorspronkelijk door Sasha Baron Cohen gedaan zou worden maar door ‘creatieve verschillen’ ging dat niet door. Stiller probeerde er nog iets van te maken, maar om het echt grappig te noemen…

Het is nu 03:55 en de show die het hoogtepunt van het jaar moet voorstellen is tot nu toe niet echt boeiend te noemen. Grote kans dat het meeste van het jonge publiek dat de Academy wilde aantrekken met o.a. het nomineren van tien titels voor beste film al weer is afgehaakt. Stiller kwam overigens wel met een verassing: Precious won het beeldje voor beste bewerkte scenario. En direct daarna kwam de tweede Oscar voor Precious, Mo’Nique kreeg de erkenning die ze verdiende voor haar bijrol.

Bij de technische awards, wat normaal het saaiste stuk van de hele avond is werd het onverwacht toch nog leuk. Een geinig in elkaar gezette clip die een eerbetoon was aan het horrorgenre was een verrassend fris stukje. Up ging er met het beeldje voor beste soundtrack vandoor, een tegenvaller voor Avatar. Met The Hurt Locker ging het wel goed, de film kreeg twee Oscars, beide voor geluid. Avatar pakte ondertussen beste camerawerk en aankleding en ook die Oscar die we allemaal wel konden voorspellen, die van beste visuele effecten. Daarmee kwam de tussenstand op 3 – 4, de film zonder verhaal ging de goede kant op.

Daarna kreeg niet A Prophet of The White Ribbon maar de Argentijnse film The Secret of Her Eyes de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, wie had dat verwacht?

Jeff Bridges als beste acteur voor zijn rol in Crazy Heart, niets bijzonders. Tijdens de split-screen bij het oplezen van de genomineerden kon je al zien dat hij zelf ook al wist dat hij ging winnen. Bij de actrices was het een heel ander geval. The buzz rond Sandra Bullock was enorm dit jaar en op het laatste moment leek het alsof Gabourey Sidibe uit Precious ook nog een grote kans maakte. De tranen van Sidibe tijdens de introductie van de collega’s waren een teken voor wat er komen ging. Want zoals voorspeld kreeg Bullock de award voor beste actrice en waren het haar tranen die vloeiden aan het einde van haar speech toen ze haar medegenomineerden bedankte. Eindelijk heeft ook zij een Oscar.

Er waren toen nog twee categorieën te gaan en het was eigenlijk al duidelijk dat Avatar het niet zo goed ging doen als iedereen het had verwacht. In een sneltreinvaart jagen ze beste regie en beste film over het scherm, beide gaan naar The Hurt Locker, Kathryn Bigelow is de eerste vrouwelijke regisseur die een Oscar wint. Daarmee is Avatar de grote verliezer van de avond met ‘slechts’ drie overwinningen in technische categorieën. Voor iedereen die niet op is gebleven: je hebt niets gemist, dit waren de saaiste en meest voorspelbare Oscaruitreikingen in jaren. Hopelijk maakt de Academy er volgend jaar weer een show van als vanouds.

Nog één keer alle winnaars op een rij.

beste film: The Hurt Locker
beste niet-Engelstalige film: The Secret of Her Eyes (Juan Jose Campanella, Argentina)
beste acteur: Jeff Bridges - Crazy Heart
beste actrice: Sandra Bullock - The Blind Side
beste acteur in bijrol: Christoph Waltz - Inglourious Basterds
beste actrice in bijrol: Mo'Nique - Precious
beste regisseur: The Hurt Locker (Kathryn Bigelow)
beste animatiefilm: Up

beste bewerkt scenario: Precious (Geoffrey Fletcher)
beste origineel scenario: The Hurt Locker (Mark Boal)
beste sountrack: Up (Michael Giacchino)
beste origineel nummer: The Weary Kind (Crazy Heart) (Ryan Bingham en T Bone Burnett)
beste animatie kortfilm: Logorama (Nicolas Schmerkin)
beste kortfilm: The New Tenants (Joachim Back en Tivi Magnusson)
beste documentaire: The Cove (Louie Psihoyos en Fisher Stevens)
beste documentaire kortfilm: Music by Prudence (Roger Ross Williams en Elinor Burkett)

beste geluidsmontage: The Hurt Locker (Paul NJ Ottosson en Ray Beckett)
beste geluid: The Hurt Locker (Paul NJ Ottosson)
beste montage: The Hurt Locker (Bob Murawski en Chris Innis)
beste camerawerk: Avatar (Mauro Fiore)
beste kostuums: The Young Victoria (Sandy Powell)
beste make-up: Star Trek (Barney Burman, Mindy Hall en Joel Harlow)
beste aankleding: Avatar (Rick Carter, Robert Stromberg en Kim Sinclair)
beste visuele effecten: Avatar (Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham en Andrew R Jones)



NieuwsFilm

meest populair