Nederlands Film Festival begonnen met Ramses

De 22e editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht is woensdagavond begonnen met de première van de film Ramses. De documentaire van Pieter Fleury gaat over het leven van de veelzijdige artiest Ramses Shaffy (69).

Shaffy, die de opening persoonlijk bijwoonde, werd na de première van de documentaire nog verrast met een lintje. Staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur en Media) reikte de onderscheiding in de rang van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw aan hem uit.

Louis van Gasteren kreeg tijdens de opening uit handen van staatssecretaris Van Leeuwen (Cultuur en Media) het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2002 voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur. Donderdag gaat zijn film 'In een Japanse stroomversnelling', over Nederlandse ingenieurs die eind negentiende eeuw in Japan werkten, in première. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn daarbij aanwezig.

Regisseur Pieter Verhoeff, die vorig jaar voor zijn film Nynke twee Gouden Kalveren binnenhaalde, werd uitgeroepen tot Gast van het Jaar.

Zowel festivaldirecteur Doreen Boonekamp als voorzitter Frans Afman riepen de regering op de Nederlandse filmsector de kans te geven volwassen te worden. Staatssecretaris Van Leeuwen weigerde echter harde toezeggingen te doen. Wel erkende hij dat het filmbeleid van de afgelopen jaren de nodige vruchten had afgeworpen. ,,Ik zal mij er de komende jaren hard voor maken dat beleid voort te zetten.''



NieuwsFilm

meest populair