Brave New World naar witte doek

Ridley Scott en Leonardo DiCaprio gaan voor de verfilming.

Ridley Scott schijnt al jaren de wens te hebben om Aldous Huxleys roman Brave New World naar het witte doek te brengen. Hij heeft eindelijk een partner gevonden in Leonardo DiCaprio's productiemaatschappij Appian Way. Mogelijk regisseert Scott en heeft DiCaprio de hoofdrol.

Brave New World is een dystopische roman uit 1932 en is in het Nederlands vertaald als Het soma-paradijs (John Kooy, 1934) en als Heerlijke nieuwe wereld (Maurits Mok, 1971 en Pauline Moody, 1999). De roman beschrijft een wereld die geheel beheerst wordt door technologie en rationalisme. De mensen zijn gezond en gelukkig, oorlog en armoede kennen ze niet. In die zin lijkt het werk eerder een utopie dan een dystopie, zij het op ironische wijze, want traditionele waarden als liefde, trouw, gezinsleven, kunst en godsdienst bestaan niet langer, evenmin als de vrije keuze voor een individueel bestaan.

Schrijver Farhad Safinia, die tot op heden alleen heeft meegewerkt aan het script van Mel Gibsons Apocalypto. Verwachte releasejaar: vast niet eerder dan 2011. Het boek is al twee keer verfilmd voor televisie, in 1980 en 1998.

NieuwsFilm

meest populair