Oz, Oscar en erop los rammen

De dag begint met sex, geweld, actie en goedkope horror, en eindigt met een prettige feelgood film die kans maakt op veel Oscars.


De projectie laat nog wel eens te wensen over op het IFFR. Vrijdagavond trilde het beeld opeens tijdens het laatste gedeelte van de film. Meerdere malen stond de ondertiteling net niet helemaal in beeld. Maar goed, de vrijwilligers doen hun best en werken hard, en van dit soort kleine problemen worden de films niet beter of slechter.

Not Quite Hollywood was misschien zelfs leuker geweest mét af en toe een projectiefoutje. Deze documentaire handelt over de Ozploitation, jaren '70 en '80 exploitatiefilms uit het land van Oz, Australië. Opgedeeld in segmenten vliegen de beelden van o.a. goedkope seksfilms, horrorfilms, autofilms en wraakfilms in treinvaart voorbij terwijl de makers tussendoor geïnterviewd worden. Quentin Tarantino komt als liefhebber en kenner ook veelvuldig aan het woord. Vermakelijk, maar leuker zijn eigenlijk de pompeuze critici die toen en nu geen goed woord over de Australische genrecinema hebben. Op de beelden van de films zelf na dan: die zijn het leukst. Toch maar eens kijken of ik de hand kan leggen op o.a. The Howling III: The Marsupials, Dead End Drive-In of BMX Bandits (met jonge Nicole Kidman).

[rating 4]

Bronson is een vreemde biopic waarin heel wat 'poëtische' vrijheden worden genomen. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Michael Peterson, Engelands langstzittende en meest beruchte gevangene, wiens grootste plezier in het leven het inslaan op bewakers is. Hij vertelt zelf over zijn leven op een podium, als de beroemde entertainer die hij altijd had willen zijn. Tom Hardy geeft een fantastische performance als de man die bekend werd onder alias Charlie Bronson. Iets meer inzicht was wel welkom geweest, het blijft nu voornamelijk show.

[rating 3.5]

Het Zweedse drama Involuntary heeft weinig tot geen show, of het moeten de té jonge meisjes zijn die voor hun webcam té sexy plaatjes maken. Hun verhaal is er één van vijf waarin groepsdruk telkens bepalend is. Het boeiendste (en meest humorischtische) is dat van een oude gastheer die gewond raakt tijdens een feest maar net doet of alles goed gaat om de sfeer niet te verpesten. De rest is allemaal net wat minder interessant en soms bijster onorigineel. Een interessante, maar onevenwichtige film die niet echt sterk het bedoelde punt maakt.

[rating 3]

Slumdog Millionaire won al vier Golden Globes en is straks grote kanshebber op o.a. de Oscar voor beste film. Niet verrassend, het is een enerverend (melo)dramatisch levensverhaal van een arme jongen met een enorm doorzettingsvermogen, optimisme en opportunisme. Hij doet mee aan de Indiase Weekend Miljonairs om een meisje te bereiken, waar hij zijn hele leven naar zoekt. Bijna alle vragen kan hij met zekerheid beantwoorden door wat hij allemaal heeft meegemaakt. Het is allemaal wat onwaarschijnlijk en soms zeker sentimenteel, maar regisseur Danny Boyle slaagt erin het toch allemaal fris aan te laten voelen. Niet alles werkt, maar na de opwindende finale maakte me dat niet zo veel meer uit. Een prettige feelgood film met gedoseerd engagement.

[rating 4]

NieuwsFilm

meest populair