Einde regisseur John Schlesinger nabij

Regisseur John Schlesinger, een van de belangrijkste figuren van de Britse filmindustrie uit de jaren zestig en zeventig, is donderdag 24 juli van de apparatuur afgehaald die hem in leven hield in een ziekenhuis, dichtbij zijn huis in Palm Springs. Hij kreeg eind 2001 een beroerte en is daar nooit helemaal van hersteld.

De Oscar winnende regisseur van films als Midnight Cowboy, Sunday, Bloody Sunday, Billy Liar, Marathon Man and Far From the Madding Crowd werd vergezeld door zijn 37-jarige partner, de fotograaf Michael Childers, toen de apparatuur werd uitgeschakeld.

Hij werd eerder deze week gehospitaliseerd toen hij problemen met zijn ademhaling ondervond. Schlesinger's beroerte, die zijn spraakvermogen aantastte, kwam op het moment dat hij zijn kennis wilde overdragen aan jonge filmmakers door middel van het Sundance-instituut.

Vorig jaar hield de Britse filmorganisatie Bafta een speciale ceremonie in Los Angeles, waarbij Schlesinger een oeuvreprijs werd gepresenteerd. Hij was echter te ziek om aanwezig te zijn. Zodoende werd het evenement deels een ode en deels een vaarwel van vrienden en bewonderaars als acteurs Dustin Hoffman, Vanessa Redgrave, Sally Field, Richard Gere en Alan Bates, regisseurs Francis Ford Coppola, Nicolas Roeg en Steven Soderbergh en zangers Placido Domingo en Paul McCartney.

Hij won de Oscars voor de beste regie en de beste film voor Midnight Cowboy uit 1969, een voor die tijd vooruitstrevende film met Dustin Hoffman en John Voight.



NieuwsFilm

meest populair