Waarom Disney geen zin had in David Finchers coole versie van '20.000 mijlen onder zee'

Waarom Disney geen zin had in David Finchers coole versie van '20.000 mijlen onder zee'

David Fincher en Disney kwamen niet overeen over een moderne versie van Jules Verne's verhaal.

Regisseur David Fincher was begin 2010 in gesprek met Disney om een moderne versie van het verhaal van Jules Verne te maken. De Fight Club/Gone Girl-regisseur wilde een "coole, ruwe" versie maken van het verhaal, wat niet helemaal overeenkwam met Disneys idee.

Het beroemde werk twintigduizend mijlen onder zee uit 1870 vertelt het avontuurlijke verhaal van professor Aronnax, zijn assistent Conseil, en harpoenier Ned Land. Aan boord van de onderzeeër Nautilus ontdekken ze de wonderen van de oceaan, maar krijgen ze ook te maken met Nemo's donkere verlangen naar wraak en zijn haat tegen imperialisme.

Andere visies
Disney verfilmde in 1954 al het verhaal met Kirk Douglas en James Mason en maakte later een miniserie met Michael Caine. Beide versies 'whitewashden' de Indiase Nemo: Hij werd tot Engelsman gemaakt en het thema van imperialisme werd weggelaten.


Fincher was in 2010 van plan een nieuwe versie te schrijven, maar week daarbij af van het idee van het huis van de muis. De regisseur wilde weer de nadruk leggen op de wraak op het imperialisme, terwijl Disney vooral een goed te verkopen commercieel verhaal wilde.

Geen Brad Pitt
Bovendien stagneerde het project toen Brad Pitt de rol van harpoenier Ned Land afwees. Disney wilde toen dat Chris Hemsworth voor de rol werd gecast, terwijl Fincher Channing Tatum liever had.

Fincher vertelde dat zijn versie "echt ruw, cool, nat en steampunk" zou zijn geweest. Uiteindelijk gebruikte hij nog wel enkele van zijn ideeën en de sfeer die hij voor de film had bedacht voor een aflevering van Netflix' Love, Death & Robots (zie video hierboven).

NieuwsFilm

meest populair