Eén van de beste regisseurs keek nooit zijn eigen films: "Ik snap niet hoe mensen het kunnen verdragen"

Eén van de beste regisseurs keek nooit zijn eigen films: "Ik snap niet hoe mensen het kunnen verdragen"

De legendarische regisseur Alfred Hitchcock keek nooit naar zijn eigen films.

Er zijn veel acteurs die vermijden om hun eigen films te bekijken en er is minstens ook één regisseur die heeft gezegd dat hij zijn eigen films nooit zou kunnen bekijken. Die regisseur is de legendarische Alfred Hitchcock, die bekendstaat om het maken van films die het suspensegenre hebben gepionierd.

Hitchcock is een van de beste regisseurs aller tijden. Zijn invloed is zo groot dat je deze in bijna elke blockbuster kunt terugzien. Met films als Vertigo, North by Northwest, The Birds en Psycho vond hij nieuwe manieren om de spanning op te voeren, wat al tientallen jaren publiek laat sidderen.

Nooit gekeken
Terwijl andere regisseurs Hitchcocks werk obsessief bekijken om inspiratie op te doen, was de regisseur zelf minder enthousiast om zijn films te bekijken. Sterker nog, hij beweerde dat hij ze helemaal nooit had gekeken.

In een interview uit 1963 onthulde Hitchcock het verrassende feit nadat de interviewer opmerkte dat hij, gezien de aard van zijn films, niet gemakkelijk bang moest zijn. "Integendeel," zei hij, "ik ben de meest bange en laffe man die je ooit zult ontmoeten. Elke nacht sluit ik mezelf op in mijn kamer alsof er een krankzinnige aan de andere kant van de deur staat te wachten om mijn keel door te snijden."

Ongebruikelijke angsten
De regisseur ging toen verder met het opsommen van enkele van zijn bijzonder ongebruikelijke angsten, waaronder eieren (de dooiers), zondagen en blijkbaar zijn eigen films. "Ik ga ze nooit bekijken," zei hij. "Ik snap niet hoe mensen het kunnen verdragen om naar mijn films te kijken."


Toen de interviewer opmerkte dat deze uitspraak "tamelijk onlogisch is, meneer Hitchcock," begon de regisseur over hoe zijn films zelf onlogisch zijn. "Maar wat is logica?" mijmerde hij. "Er is niets dommer dan logica. Geen van mijn films is gebaseerd op logica. Ze zijn gebaseerd op suspense, niet op logica. Geef me een bom en Descartes kan zijn hoofd koken."

Moeilijk verwerken
Hoewel Hitchcocks films tamelijk onschuldig zijn in vergelijking met de moderne slasherfilms van vandaag, is het redelijk aan te nemen dat een man die bang is voor eieren en de meest ontspannen dag van de week, deze moeilijk te verwerken zou vinden.


Een verstandige vervolgvraag zou zijn: "Als je overal bang voor bent, waarom ben je dan de pionier van de kunst om mensen bang te maken?" Hoewel we misschien nooit het antwoord zullen weten, hebben andere makers van het horrorgenre antwoorden op deze vraag.

Geruststellende kracht
Stephen King heeft gezegd dat angst hem in de juiste richting leidt als schrijver en een geruststellende kracht is die hem laat weten dat zijn verhaal werkt. Misschien putte Hitchcock dus uit zijn eigen angsten bij het maken van zijn films, maar kon hij het gewoon niet over zijn hart verkrijgen om alles in zijn geheel te zien.


Wil je de klassiekers van Hitchcock wel zien? Je kan er een aantal, zoals Vertigo, North by Northwest, The Birds en Psycho, vinden op Pathé Thuis.

Lees ook
Quentin Tarantino weigert de beste en slechtste film van de afgelopen 10 jaar aan te wijzen
De 'Pulp Fiction'-regisseur heeft geen zin om een cheerleader te zijn.... Lees verder

NieuwsFilm

meest populair