De speelduur van 'Gladiator II' is minder episch dan het origineel

De speelduur van 'Gladiator II' is minder episch dan het origineel

De eerste Gladiator uit 2000 duurde langer dan de nieuwe film.

Volgende maand verschijnt het langverwachte vervolg op Gladiator in de bioscopen. De Oscarwinnaar uit 2001 was een redelijk flinke zit en nu is de speelduur van Gladiator II bekend. Duurt die film ook zo lang?

De eerste Gladiator van regisseur Ridley Scott duurt 2 uur en 35 minuten en dat is bovengemiddeld voor een grote Hollywoodfilm. Het nieuwe deel heeft een net iets minder epische speelduur.

Kortere speelduur
Gladiator II duurt volgens Slash Film 148 minuten, wat neerkomt op 2 uur en 28 minuten. Dat is dus slechts zeven minuten korter dan de eerste film. Overigens verscheen van de 2000-film een Director's Cut met bijna 16 minuten aan extra beelden.

De langste film van Scott tot op heden is Napoleon uit 2023. Die film duurde 2 uur en 38 minuten en de recent verschenen Director's Cut klokt maar liefst 3 uur en 24 minuten. Dat is 48 minuten aan extra beeldmateriaal.

"Beste werk"
Zijn meest recente productie Napoleon was geen enorm succes, met een magere score op Rotten Tomatoes (Tomatometer = 58%) en een beperkte bioscoopomzet. Recent noemde Scott Gladiator II zijn beste werk tot op heden.


"Het is het beste wat ik ooit heb gemaakt," vertelt Scott aan Empire. "Een van de beste dingen. Ik heb meerdere goede gemaakt." Denk dan aan Alien (1979), Blade Runner (1982), Thelma & Louise (1991) en All the Money in the World (2017).

Lees ook
Veel lange films in de bioscoop: dit is volgens het publiek de ideale speelduur
Wat is volgens filmfans de ideale speelduur van een film in de bioscoop?... Lees verder

NieuwsFilm

meest populair