Dit zijn de 12 'Friday the 13th'-films gerangschikt van goed naar slecht: ben jij het ermee eens?

Dit zijn de 12 'Friday the 13th'-films gerangschikt van goed naar slecht: ben jij het ermee eens?

De 'Friday the 13th'-franchise bestaat uit 12 films en hier zijn ze van goed naar slecht.

Een van de meest succesvolle en bekendste horrorfranchises is Friday the 13th. Net als A Nightmare on Elm Street begon het allemaal in de jaren 80 met een eerste film. Intussen is de franchise gegroeid met een totaal van 12 films en daarnaast ook een televisieserie, boeken, videospellen en bijbehorende merchandise.

Hoewel de films niet zo populair waren bij critici, was het publiek wel fan. Zo hebben de films meer dan 468 miljoen dollar opgebracht aan de kassa. Jason Voorhees' hockeymasker is een van de meest herkenbare beelden geworden in horror en de populaire cultuur. Hier zijn de 12 Friday the 13th-films gerangschikt van goed naar slecht volgens hun score op Rotten Tomatoes.

Friday the 13th
De beste film uit de franchise blijft de oorspronkelijk film uit 1980, die een score van 66% heeft. Friday the 13th was waar alles mee begon. Het werd geschreven door Victor Miller en geproduceerd en geregisseerd door Sean S. Cunningham. Het is in deze film dat we kennismaken met Jason Voorhees, het personage op wie de franchise zich voornamelijk zal richten.

De film heeft Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram, Mark Nelson, Jeannine Taylor, Robbi Morgan en Kevin Bacon in de hoofdrollen. Het verhaal volgt een groep jonge kampbegeleiders die één voor één worden vermoord door een onbekende moordenaar, terwijl ze proberen een verlaten zomerkamp met een tragisch verleden opnieuw te openen. Jason wordt in Friday the 13th gespeeld door Ari Lehman en is te zien als de jonge zoon van Mrs. Voorhees (Palmer).

Friday the 13th Part VI: Jason Lives
De tweede beste film uit de franchise is de zesde: Friday the 13th Part VI: Jason Lives uit 1986. Het werd geschreven en geregisseerd door Tom McLoughlin, met in de hoofdrollen Thom Mathews, Jennifer Cooke, David Kagen en C.J. Graham. Dit was de laatste film waarin Tommy Jarvis (Mathews) als protagonist voorkwam en de eerste film in de serie die een positieve ontvangst van critici kreeg sinds de oorspronkelijke film. Zo heeft het een score van 53% op Rotten Tomatoes.


Na de gebeurtenissen van de vorige film volgt Friday the 13th Part VI Tommy nadat hij per ongeluk de massamoordenaar Jason Voorhees (Graham) tot leven wekt terwijl hij probeert zijn lichaam te vernietigen om te voorkomen dat hij terugkomt. Terwijl Jason terugkeert naar Crystal Lake voor een nieuwe moordpartij, moet Tommy zijn angst voor de gemaskerde moordenaar, die hem jarenlang heeft achtervolgd, overwinnen en een manier vinden om hem voorgoed te stoppen.

Freddy vs. Jason
Naast Jason in Friday the 13th is een van de andere iconische horrorpersonages die in de jaren 80 tot leven kwam in een film Freddy Krueger. De twee kwamen in 2003 tegenover elkaar te staan in de crossover-film Freddy vs. Jason, die op de derde plaats staat met een score van 42%. De film werd geregisseerd door Ronny Yu en geschreven door Damian Shannon en Mark Swift met in de hoofdrollen Monica Keena, Kelly Rowland, Jason Ritter, Christopher George Marquette, Lochlyn Munro en Robert Englund.


De film verenigt de twee series in een gedeeld universum en laat hun respectieve antagonisten, Freddy Krueger en Jason Voorhees, tegen elkaar strijden. Freddy is verzwakt en vergeten omdat de inwoners van zijn thuisstad Springwood hem hebben verslagen door medicijnen te gebruiken die dromen onderdrukken. Freddy wekt Jason weer tot leven om angst aan te wakkeren en zijn krachten te vergroten, zodat hij kan terugkeren en opnieuw kan moorden. Jason blijkt echter niet zo gemakkelijk te controleren als Freddy in eerste instantie dacht, en de twee bovennatuurlijke massamoordenaars komen in conflict met elkaar.

Friday the 13th Part 2
Op de vierde plaats hebben we het eerste vervolg op de originele film. Friday the 13th Part 2 kwam uit in 1981 en werd geproduceerd en geregisseerd door Steve Miner in zijn regiedebuut, en geschreven door Ron Kurz. King, Palmer en Walt Gorney hernemen hun respectieve rollen uit de eerste film als Alice Hardy, Pamela Voorhees en Crazy Ralph. Amy Steel en John Furey spelen ook belangrijke rollen.


Friday the 13th Part 2 speelt zich vijf jaar na de eerste film af en volgt een vergelijkbaar verhaal, waarbij een onbekende stalker een groep kampbegeleiders vermoordt in een trainingskamp nabij Crystal Lake. Deze film markeert het debuut van Jason Voorhees als de belangrijkste antagonist van de serie. De gemaskerde Jason werd gespeeld door Steve Daskewisz en de ongemaskerde Jason werd gespeeld door Warrington Gillette.

Friday the 13th Part VII: The New Blood
Door Jason tot leven te wekken in Jason Lives, werd hij voor het eerst in de serie een expliciet bovennatuurlijk wezen. Deze versie van Jason, een ondode en krachtigere supermens, zou de standaardafbeelding voor de rest van de serie worden. Dat is dus ook het geval in het zevende deel van de serie Friday the 13th Part VII: The New Blood, die net als Friday the 13th Part 2 een score van 33% heeft op Rotten Tomatoes.


Friday the 13th Part VII: The New Blood werd geregisseerd door John Carl Buechler met in de hoofdrollen Lar Park Lincoln, Kevin Blair, Susan Blu, Terry Kiser en Kane Hodder in zijn eerste optreden als Jason Voorhees, een rol die hij in drie daaropvolgende films zou hernemen. De film speelt zich zeven jaar na de gebeurtenissen van de vorige film af en volgt een psychokinetisch tienermeisje (Lincoln) dat onbewust Jason uit zijn graf aan de bodem van Crystal Lake bevrijdt, waardoor hij opnieuw een moordpartij in het gebied kan ontketenen.

Friday the 13th (2009)
De crossover-film Freddy vs. Jason was de laatste uit de oorspronkelijke serie voordat het een reboot kreeg met Friday the 13th uit 2009. Dit is de twaalfde en voorlopig laatste film in de franchise en werd geregisseerd door Marcus Nispel en geschreven door Shannon en Swift met in de hoofdrollen Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Aaron Yoo, Amanda Righetti, Travis Van Winkle en Derek Mears.


Friday the 13th volgt Clay Miller (Padalecki) terwijl hij op zoek gaat naar zijn vermiste zus Whitney (Righetti), die wordt gevangen door Jason Voorhees (Mears) terwijl ze aan het kamperen zijn in het bos bij Crystal Lake. De film werd oorspronkelijk bedacht als een oorsprongsverhaal, maar het project ontwikkelde zich tot een herinterpretatie van de eerste vier Friday the 13th-films.

Friday the 13th: The Final Chapter
De volgende film in de lijst is Friday the 13th: The Final Chapter uit 1984. Dit is de vierde film in de franchise en het vervolg op Friday the 13th Part III (1982). Het werd geregisseerd door Joseph Zito met in de hoofdrollen Kimberly Beck, Corey Feldman, Crispin Glover en Peter Barton.


Friday the 13th: The Final Chapter begint direct na de gebeurtenissen van de vorige film en volgt een vermoedelijk dode Jason Voorhees die uit het lijkenhuis ontsnapt en terugkeert naar Crystal Lake om zijn moordpartij voort te zetten. De film markeert het debuut van het personage Tommy Jarvis (Feldman), die in twee vervolgen en gerelateerde media verder zou verschijnen, waarmee hij wordt gevestigd als de aartsvijand van Jason. Hoewel de titel suggereert dat het de laatste film is, kwamen er daarna nog zes vervolgen en een reboot.

Jason X
De tiende film uit de franchise vinden we op de achtste plaats. Jason X kwam uit in 2001 en werd geregisseerd door Jim Isaac en geschreven door Todd Farmer. Het is een vervolg op Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993) met in de hoofdrollen Lexa Doig, Lisa Ryder, Chuck Campbell en Hodder in zijn vierde en laatste optreden als Jason Voorhees.


Jason X is een mix van horror en sciencefiction met Jason die cryogeen bevroren wordt voor meer dan 400 jaar en ontwaakt in 2455, nadat hij door een groep studenten is gevonden. Vervolgens stalkt en vermoordt hij ze één voor één. Terwijl andere films in de franchise Jason benaderen als een menselijke seriemoordenaar of een ondode monster, bekijkt deze film hem door een sciencefictionlens en transformeert hij vervolgens door toekomstige technologie in een cyborg.

Friday the 13th: A New Beginning
De volgende film in de lijst is de vijfde in de franchise: Friday the 13th: A New Beginning uit 1985. Het werd geregisseerd door Danny Steinmann met in de hoofdrollen Melanie Kinnaman, John Shepherd en Shavar Ross. De film heeft ook een cameo-optreden van Feldman, die Tommy Jarvis speelde in de vorige film Friday the 13th: The Final Chapter.


Friday the 13th: A New Beginning speelt zich jaren na de gebeurtenissen van de vorige film af en volgt een jonge Tommy Jarvis (Shepherd), die is opgenomen in een tehuis bij Crystal Lake vanwege nachtmerries over massamoordenaar Jason Voorhees, die hij als kind heeft gedood. Tommy moet zijn angsten onder ogen zien wanneer een nieuwe moordenaar, die een hockeymasker draagt, een nieuwe gewelddadige moordpartij in het gebied ontketent.

Jason Goes to Hell: The Final Friday
Friday the 13th: A New Beginning zou aanvankelijk een nieuwe trilogie met een andere schurk voor de serie opzetten, maar na een teleurstellende ontvangst van fans werd Jason Voorhees teruggebracht voor de volgende film Friday the 13th Part VI: Jason Lives, en is hij sindsdien de belangrijkste antagonist in de serie. Zo kwam hij dus ook terug voor Jason Goes to Hell: The Final Friday uit 1993.


Jason Goes to Hell: The Final Friday werd geregisseerd door Adam Marcus en geschreven door Dean Lorey en Jay Huguely. Het is de negende film in de franchise en een vervolg op Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989). De hoofdrollen in de film zijn voor John D. LeMay, Kari Keegan, Erin Gray, Allison Smith, Steven Culp, Steven Williams en Hodder als Jason Voorhees.

Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan
Jason Goes to Hell: The Final Friday volgt de geest van Jason terwijl deze verschillende mensen bezit om zijn moorden voort te zetten na zijn dood. Om zichzelf te doen herleven, moet Jason een lid van zijn bloedlijn vinden en bezitten, maar hij kan ook permanent worden gedood door een van zijn overlevende verwanten met een magische dolk. De film werd door critici en fans slecht ontvangen, waarbij vooral de bovennatuurlijke elementen en de uitschakeling van Jason Voorhees als een fysiek personage werden bekritiseerd.


Zijn voorganger, Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan uit 1989, is ook een van de slechtste films uit de franchise. Dit achtste deel in de franchise werd geschreven en geregisseerd door Rob Hedden met in de hoofdrollen Jensen Daggett, Scott Reeves, Peter Mark Richman en Hodder, die zijn rol als Jason Voorhees uit de vorige film herneemt. De film speelt zich een jaar na de gebeurtenissen van The New Blood af en volgt Jason terwijl hij een groep middelbare schoolafgestudeerden achtervolgt op een schip onderweg naar New York City.

Friday the 13th Part III
Samen met Jason Takes Manhattan is Friday the 13th Part III de slechtste film uit de franchise met beide films die een score van 11% hebben op Rotten Tomatoes. Zowel de fans als de critici waren geen fan van Jason Takes Manhattan, die de slechtst presterende film in de Friday the 13th-serie is. Friday the 13th Part III daarentegen was wel een box office-succes ondanks de negatieve recensies van critici.


Friday the 13th Part III kwam uit in 1982 en werd geregisseerd door Miner met in de hoofdrollen Dana Kimmell, Paul Kratka en Richard Brooker. De film speelt zich direct af na de gebeurtenissen van de voorgaande films en volgt een tienermeisje (Kimmell) en haar vrienden die op reis gaan naar een huis nabij Crystal Lake, waar een gewonde Jason Voorhees (Brooker) onderdak heeft gevonden totdat hij weer opduikt voor een nieuwe moordpartij.

Kijken?
Hoewel Friday the 13th Part III slecht ontvangen werd door de critici, markeert het wel de eerste verschijning van Jason's kenmerkende hockeymasker, dat sindsdien een handelsmerk is geworden van zowel het personage als de franchise, en een icoon in de Amerikaanse cinema en het horrorgenre in het algemeen.


Wil je al deze films uit de Friday the 13th-franchise zien? De originele Friday the 13th uit 1980 kan je huren en kopen op Pathé Thuis, net als de reboot uit 2009. Friday the 13th Part 2 tot Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan kan je huren en kopen op Prime Video, net als Jason Goes to Hell. Jason X en Freddy vs. Jason vind je niet terug op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan ze, net als alle andere Friday the 13th-films, kopen op dvd.

NieuwsFilm

meest populair