Deze geïmproviseerde scène in 'The Silence of the Lambs' verbeterde de film aanzienlijk

Deze geïmproviseerde scène in 'The Silence of the Lambs' verbeterde de film aanzienlijk

De scène waarin Buffalo Bill staat te dansen in 'The Silence of the Lambs' stond niet in het scenario.

The Silence of the Lambs was in 1991 de grote winnaar bij de Oscars, waar het de vijf grote prijzen mee naar huis nam. Zo wonnen Anthony Hopkins en Jodie Foster elk een Oscar voor hun rol in de film. Een van de belangrijkste personages uit de film is echter niet lang te zien, maar de acteur die dat personage speelde improviseerde een scène die de film aanzienlijk verbeterde.

The Silence of the Lambs werd geregisseerd door Jonathan Demme en geschreven door Ted Tally, gebaseerd op de gelijknamige roman van Thomas Harris uit 1988. Naast Hopkins en Foster bevat de film ook optredens van Scott Glenn, Anthony Heald, Kasi Lemmons en Ted Levine.

Verhaal
Foster speelt de rol van Clarice Starling, een jonge FBI-trainee die op zoek is naar een seriemoordenaar genaamd "Buffalo Bill" (Levine), die zijn vrouwelijke slachtoffers vilt. Om hem te kunnen vangen vraagt ze advies aan de gevangen Hannibal Lecter (Hopkins), een briljante psychiater en kannibalistische seriemoordenaar.

Buffalo Bill is een van de belangrijkste personages in het verhaal, maar we krijgen hem niet veel te zien in de film. Zo is Levine maar ongeveer tien minuten te zien als Buffalo Bill in The Silence of the Lambs, maar wat hij doet met zo'n kleine rol is opmerkelijk. Elk moment dat Buffalo Bill op het scherm komt, krijg je koude rillingen.

Dansscène
Naast het maken van Bill als een zowel angstaanjagend als pathetisch personage, zorgde Levine ook voor een van de meest memorabele momenten van The Silence of the Lambs: de dansscène op de tonen van Goodbye Horses van Q Lazzarus, die zelfs niet in het scenario stond. Deze improvisatie droeg bij aan de unieke impact van de film.


In de scène staat Buffalo Bill, echte naam Jame Gumb, te dansen en zich op te maken voor een optreden voor zijn videocamera, gekleed in een sjaal en het schedelhaar van een eerder slachtoffer. Vervolgens verbergt hij zijn geslachtsdelen tussen zijn benen om de schijn te wekken dat hij een vagina heeft.

In boek
Deze volledige scène stond niet in het scenario, maar kwam wel voor in het oorspronkelijke boek. Levine stond erop dat de scène werd opgenomen omdat het hielp om het gestoorde personage beter te begrijpen. Voor Levine was het belangrijk dat Buffalo Bill zich zo opstelde om zijn vrouwelijke kant te benadrukken. De scène is nu iconisch en het lied werd zelfs een culthit nadat het gebruikt werd in de scène.


The Silence of the Lambs was uiteindelijk een groot succes en wordt beschouwd als een van de beste en meest invloedrijke films aller tijden. Het werd de derde en meest recente film (de andere twee zijn It Happened One Night uit 1934 en One Flew Over the Cuckoo's Nest uit 1975) die Oscars won in alle vijf de grote categorieën: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Aangepaste Scenario. Het was ook de eerste (en tot nu toe enige) horrorfilm die de Oscar voor Beste Film won.

Kijken?
Wil je The Silence of the Lambs zien? Je kan de film bekijken op Videoland en het is ook te vinden op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair