Deze geflopte scifi-film met de bloedmooie Léa Seydoux verdient een tweede kans

Deze geflopte scifi-film met de bloedmooie Léa Seydoux verdient een tweede kans

David Cronenberg keerde in 2022 terug naar het scifi-genre met 'Crimes of the Future'.

Het komt regelmatig voor dat dure bioscoopfilms flink floppen. Als je alleen al naar dit jaar kijkt, heb je films als Borderlands en Madame Web die geen geld in het laatje brachten. Dat een film flopt, betekent echter niet altijd dat de film ook slecht is. Het tegenovergestelde is soms juist waar.

Een goed voorbeeld van een goede film die financieel flopte, is Crimes of the Future van topregisseur David Cronenberg (The Fly, Videodrome).

Verhaal
Het menselijke ras moet zich in de niet zo verre toekomst aanpassen aan een synthetische omgeving, waardoor het lichaam nieuwe transformaties en mutaties ondergaat. Samen met zijn partner Caprice (Léa Seydoux) toont Saul Tenser (Viggo Mortensen), beroemd performancekunstenaar, publiekelijk de metamorfose van zijn organen in avant-garde performances.

Timlin (Kristen Stewart), een onderzoeker van het National Organ Registry, volgt obsessief hun bewegingen, en dan wordt een mysterieuze groep onthuld. Hun missie: Sauls bekendheid gebruiken om licht te werpen op de volgende fase van de menselijke evolutie.

Ontvangst
Crimes of the Future uit 2022 is niet de enige Cronenberg-film die zo heet. In 1970 bracht Cronenberg al een film uit met de titel, maar de twee films hebben niks met elkaar te maken. Het idee voor de versie uit 2022 ontstond in 2003 al onder de titel Painkillers. Nicolas Cage en Ralph Fiennes werden benaderd om de rol van Saul Tenser te spelen.


Dit viel destijds door de mand, maar in 2021 kreeg Cronenberg toch de behoefte om de film te maken. Een jaar later ging de film in première bij het Cannes filmfestival. Het ontving hier een staande ovatie van zeven minuten.

Financieel geflopt
De film viel in de smaak bij critici, maar helaas vertaalde dat zich niet in succes aan de kassa. Ondanks een zomerse bioscooprelease waarmee de film kon profiteren van de Cannes-buzz, bracht de film wereldwijd minder dan $ 5 miljoen op met een budget van $ 27 miljoen.


Je bekijkt Crimes of the Future nu op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair