Hoe de twist in 'Primal Fear' je in één seconde een complete schok bracht

Hoe de twist in 'Primal Fear' je in één seconde een complete schok bracht

Edward Norton speelt de hoofdrol in 'Primal Fear' naast Richard Gere.

Soms zijn er films die zo'n onverwachte twist hebben, dat je compleet in schok bent. Een van die films met een zotte twist die je niet ziet aankomen is de misdaadfilm Primal Fear uit 1996. Het werd geregisseerd door Gregory Hoblit en gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1993 van William Diehl. Let op: SPOILERS!

Edward Norton speelt de hoofdrol in Primal Fear, wat zijn filmdebuut was. Ook te zien in de film zijn Richard Gere, Laura Linney, John Mahoney, Alfre Woodard en Frances McDormand. Het scenario is geschreven door Steve Shagan en Ann Biderman.

Verhaal
Primal Fear volgt Aaron (Norton), een jonge man die wordt beschuldigd van de gruwelijke moord op aartsbisschop Rushman. De succesvolle advocaat Martin Vail (Gere), die gelooft dat hij onschuldig is, neemt zijn verdediging kosteloos op zich. Aaron was een dakloze straatjongen voordat hij door de aartsbisschop werd opgevangen. Hij is verlegen en spreekt met een stotter.

Wanneer Aaron uitvalt naar de psycholoog die hem onderzoekt, komt een andere persoonlijkheid, Roy, naar voren. Met de rechtszaak al aan de gang kan Vail Aarons pleidooi niet meer wijzigen, dus moet hij een manier vinden om de toestand van zijn cliënt in te brengen. Aaron heeft echter ook een verrassing voor Vail.

Twist
De stotterende Aaron wordt uiteindelijk niet schuldig bevonden op grond van krankzinnigheid, nadat hij gediagnosticeerd is met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Hij zal worden overgebracht naar een psychiatrisch ziekenhuis voor behandeling met een grote kans op vrijlating.


De twist in Primal Fear is dat Aaron helemaal geen stoornis heeft en het allemaal gefaket heeft. De sluitende momenten van de film tonen Aaron zonder stotter en onthullen zijn schuld, terwijl zijn advocaat geschokt toekijkt. Verbaasd en ontgoocheld verlaat Vail het gerechtshof, maar doet dit via een discrete achteringang om de aandacht en publiciteit te vermijden die hij ooit zocht.

Kaskraker
Primal Fear was een kaskraker en ontving vooral positieve recensies, waarbij Nortons optreden veel lof oogstte. Norton werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol en de BAFTA Award voor Beste Mannelijke Bijrol, en won ook heel wat prijzen waaronder de Golden Globe Award voor Beste Mannelijke Bijrol in een Film.


Wil je Primal Fear zien? Je kan de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair