In 2003 wist deze heftige tienerfilm ouders heel angstig te krijgen: 14-jarige actrice belaagd op school

In 2003 wist deze heftige tienerfilm ouders heel angstig te krijgen: 14-jarige actrice belaagd op school

Nikki Reed was maar 14 jaar oud toen ze in de dramafilm 'Thirteen' speelde.

In 2003 kwam de dramafilm Thirteen uit. Het werd geregisseerd door Catherine Hardwicke, die het ook geschreven had met Nikki Reed. Reed speelde ook een van de hoofdrollen in de film naast Holly Hunter en Evan Rachel Wood. Reed was maar 14 jaar toen ze het scenario schreef en in de film speelde.

Thirteen is losjes gebaseerd op het vroege leven van Reed. Ze zei dat ze specifiek geïnspireerd was door het meemaken van de arrestaties van haar vrienden voor het verhandelen van methamfetamine toen ze dertien jaar oud was. Naast de hoofdrolspelers bevat de cast verder Jeremy Sisto, Brady Corbet, Deborah Kara Unger, Kip Pardue, Sarah Clarke, D. W. Moffett, Jenicka Carey en Vanessa Hudgens in haar filmdebuut.

Verhaal
Thirteen volgt Tracy (Wood), een dertienjarige scholier uit Los Angeles die heel slim is maar ook een beetje naïef. Wanneer ze bevriend raakt met Evie (Reed), het populairste en mooiste meisje van de school, leidt Evie Tracy naar een pad van seks, drugs en kleine criminaliteit (zoals het stelen van geld uit handtassen en uit winkels).

Terwijl Tracy zichzelf en haar identiteit transformeert, verandert haar wereld in een kokend, emotioneel kookpotje, versterkt door de nieuwe spanningen tussen haar en haar moeder, evenals tussen haar en haar leraren en oude vrienden.

Zelf gefinancierd
Hardwicke kent Reed sinds ze vijf jaar oud was, omdat Hardwicke een tijdje een relatie had met de vader van Reed. Samen werkten ze aan het scenario van de film en schreven het in zes dagen. Hardwicke financierde de productie zelf omdat geen enkele filmstudio de film wilde maken. Ze zei dat de meesten bang waren voor het project vanwege het onderwerp.


Hardwicke vond dat het niet passend was voor Reed om Tracy te spelen, de rol gebaseerd op haar leven, en liet honderden meisjes auditie doen voor de rol. Nadat ze zich echter bewust werd van Wood, kwam Hardwicke tot de conclusie dat ze de film alleen met Wood in de rol van Tracy kon maken en alleen dat jaar, met Wood op die leeftijd. Wood was toen 14 jaar oud.

Controverse
Hoewel de film talloze positieve recensies van critici ontving, zorgde Thirteen voor enige controverse vanwege de weergave van drugsgebruik onder jongeren (waaronder inhalanten, marihuana, LSD en alcohol), onderlinge seksuele gedragingen en zelfbeschadiging. Reed, die op dat moment op de middelbare school zat, stopte zelfs met school nadat ze werd lastiggevallen door moeders die boos waren over de film.


Uiteindelijk was Thirteen wel een succes en leverde Hunter een Oscarnominatie op voor Beste Vrouwelijke Bijrol en Golden Globe-nominaties voor Hunter en Wood voor respectievelijk Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Actrice in een Drama. Hardwicke en Reed zouden vijf jaar later opnieuw samenwerken in Twilight.

Kijken?
Wil je Thirteen zien? Je kan de film huren en kopen op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair