Dit ranzige feitje over 'The Shawshank Redemption' ken je waarschijnlijk nog niet

Dit ranzige feitje over 'The Shawshank Redemption' ken je waarschijnlijk nog niet

Voor de beroemde ontsnappingsscene moest acteur Tim Robbins heel ver gaan.

In een van de meest gedenkwaardige scènes van The Shawshank Redemption moest Tim Robbins flink wat opofferen voor zijn rol als Andy Dufresne. Uiteindelijk werd de film een groot succes, maar wat de acteur daar eerst voor moest doorstaan tijdens de opnames is misschien nog wel schokkender dan de scène zelf.

Tijdens de ontsnappingsscène kruipt Robbins door een rioolbuis vol uitwerpselen om zijn vrijheid te bereiken. Robbins onthulde later dat hij daadwerkelijk door mest moest kruipen. "Het waren geen menselijke uitwerpselen; het was koeienmest. Het was behoorlijk giftig," zei hij later over deze intense ervaring.

Succes
Ondanks deze oncomfortabele omstandigheden tijdens het filmen, is The Shawshank Redemption een van de meest geliefde films aller tijden geworden. De film, geregisseerd door Frank Darabont en gebaseerd op een verhaal van Stephen King, werd aanvankelijk geen groot kassucces. Toch staat hij nu op nummer één in de IMDb Top 250-lijst.

Met een budget van $25 miljoen bracht de film wereldwijd bijna $60 miljoen op. Robbins en Morgan Freeman schitteren in de hoofdrollen, en hoewel de film weinig Oscars won, groeide hij uit tot een cultklassieker. De ontsnappingsscène, waarin Robbins door koeienmest moest kruipen, is een sterk symbool van hoop en doorzettingsvermogen.

Latere erkenning
Ondanks het bescheiden succes in de bioscopen, kreeg The Shawshank Redemption in de jaren daarna steeds meer erkenning. De film werd meerdere keren heruitgegeven en kreeg vooral op home entertainment platforms een tweede leven. Hierdoor groeide de fanbase gestaag, en vandaag de dag wordt het gezien als een van de beste films ooit gemaakt.


De sterke chemie tussen Robbins en Freeman is een van de factoren die de film zo geliefd maakt. Freeman's kalme en wijze vertolking van Red, gecombineerd met Robbins' ingetogen vastberadenheid als Andy, zorgt ervoor dat de personages echt tot leven komen. Samen tillen ze het verhaal van hoop, vriendschap en vrijheid naar een iconisch niveau in de filmgeschiedenis.

NieuwsFilm

meest populair