Deze vergeten Jean-Claude Van Damme-film kun je maar beter links laten liggen

Deze vergeten Jean-Claude Van Damme-film kun je maar beter links laten liggen

De actiefilm 'Derailed' wordt algemeen beschouwd als een dieptepunt in de carrière van Jean-Claude Van Damme.

Jean-Claude Van Damme is een van de grootste en bekendste actiesterren aller tijden. Hij is een icoon geworden in de actie- en martial arts-cinema met zijn films die wereldwijd meer dan 1 miljard dollar hebben opgebracht. Er is echter een film die het niet goed deed en als dieptepunt wordt beschouwd in zijn carrière.

Die film is Derailed uit 2002. Het werd geregisseerd door Bob Misiorowski met Van Damme in de hoofdrol. Ook te zien in de film zijn onder andere Tomas Arana, Laura Harring, Jessica Bowman en Van Dammes echte zoon Kris Van Varenberg.

Verhaal
Derailed volgt een geheim agent (Van Damme) die een dief (Harring), en een gestolen biowapen die ze bij zich heeft, moet beschermen terwijl hij een gevaarlijke treinreis van Slowakije naar Duitsland maakt.

Wat de situatie ingewikkelder maakt, is dat de nietsvermoedende familie van de agent en een gevaarlijke crimineel (Arana) zich ook op dezelfde trein bevinden, wat zorgt voor een intense, besloten setting voor de actie.

Dieptepunt
Derailed is de zusterfilm van Air Panic, een andere transport-rampenfilm van Nu Image die kort daarvoor werd gemaakt door een aantal van dezelfde medewerkers, waaronder regisseur Misiorowski, schrijvers Jace Anderson en Adam Gierasch en de special effects-experts Willie Botha en Ziad Zeirafi.


De film kreeg geen significante bioscooprelease in de VS en werd direct uitgebracht op home video, maar kreeg wel beperkte vertoningen in enkele internationale markten. Hoewel het concept potentie had voor zenuwslopende spanning, kreeg Derailed negatieve recensies en wordt het algemeen beschouwd als een dieptepunt in de carrière van Van Damme.

Slechte ontvangst
Derailed heeft dan ook een score van 0% op Rotten Tomatoes. De kritische consensus op de site beschrijft Derailed als "een van die vertrouwde en pulpachtige waarschuwingsverhalen die grotendeels afhankelijk zijn van onwaarschijnlijke toevalligheden en absurdistische wendingen."


De slechte ontvangst van de film kan worden toegeschreven aan het lage budget, een dun plot en een zwakke uitvoering. Zo maakt de film gebruik van een bijzonder drukke montage, wat wordt genoemd als een van de redenen voor de slechte ontvangst van de film.

Record
In een artikel uit 2004 van filmwetenschapper Barry Salt wordt Derailed genoemd als de film met de kortste gemiddelde shotlengte in de filmgeschiedenis, met 1,63 seconden (of 1,53 seconden volgens sommige bronnen), waarvoor het nog steeds erkend wordt door het Guinness Book of Records. Hoewel de film dus een flop was, heeft het wel een record in handen.


Van Damme zelf was ook niet zo fier op zijn prestatie in de film. Zo beschouwde hij zichzelf in de slechtste conditie van zijn carrière tijdens Derailed, omdat hij het grootste deel van zijn tijd in zijn hotelkamer doorbracht om de laatste ontwikkelingen van 9/11 te volgen. De film werd namelijk eind 2001 gefilmd. Hij brak ook zijn hand tijdens de opnames maar bleef doorwerken, waardoor de regisseur gedwongen werd om in meerdere scènes rond zijn gezwollen hand te filmen.

Kijken?
Wil je Van Damme zien in Derailed? Je kan de film op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm

meest populair