Dit is de kijkvolgorde van alle 'Star Wars'-films en -series

Dit is de kijkvolgorde van alle 'Star Wars'-films en -series

De complete volgorde om alle Star Wars-films en -series op de juiste manier te bekijken.

Het Star Wars-universum is de afgelopen decennia flink uitgebreid met films en series, wat de discussie over de beste kijkvolgorde steeds heviger heeft gemaakt. Twee logische opties zijn: chronologisch of in volgorde van uitgave.

Een populaire manier om Star Wars chronologisch te bekijken, is via het BBY/ABY-systeem, wat staat voor "Before" en "After the Battle of Yavin", de vernietiging van de Death Star in A New Hope. Hierdoor is het eenvoudig om de films en series op een tijdlijn te plaatsen. Zo speelt The Phantom Menace zich af in 32 BBY, terwijl A New Hope in 0 BBY valt.

Chronologisch
Wanneer je chronologisch kijkt, kun je de volledige ontwikkeling van het Star Wars-universum volgen, van de opkomst van de Jedi tot de strijd tegen de Sith en de uiteindelijke val van het Keizerrijk.

Series zoals The Clone Wars en Rebels bieden daarbij veel extra context voor de films, waardoor het verhaal nog rijker wordt.

Volgorde
Als je liever de films en series in de volgorde van hun uitgave bekijkt, begin je natuurlijk met de originele trilogie (A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi). Daarna volgen de prequels en de meer recente sequels, gevolgd door populaire series zoals The Mandalorian en The Book of Boba Fett.


Het mooie aan Star Wars is dat het verschillende kijkopties biedt voor zowel nieuwe als doorgewinterde fans. Of je nu kiest voor de chronologische volgorde of de releasedatums, elke volgorde heeft zijn charme en biedt een unieke kijkervaring op dit iconische universum.

NieuwsFilm

meest populair