Deze scifi-film uit 2015 is nog altijd de duurste film ooit gemaakt

Deze scifi-film uit 2015 is nog altijd de duurste film ooit gemaakt

Het zevende deel in de Star Wars-saga, geregisseerd door J.J. Abrams, scoorde zowel financieel als kritisch.

Star Wars: The Force Awakens is het zevende deel uit de succesvolle Star Wars-filmreeks en dient als het chronologische vervolgstuk op het befaamde Star Wars: Return of the Jedi uit 1983. De verwachtingen voor The Force Awakens waren dus hooggespannen.

Na de gemengde ontvangst van de prequel-trilogie besloot men voor The Force Awakens George Lucas te vervangen met jong bloed, namelijk J.J. Abrams. Abrams wist nieuw leven te blazen in populaire filmreeksen zoals Mission Impossible en Star Trek en leek dus de geschikte keuze om in de regiestoel te zitten.

Overname
Toch was George Lucas hier geen voorstander van. Hij wilde namelijk niet dat iemand anders de Star Wars-films zou regisseren buiten hemzelf. Toen Disney zijn productiemaatschappij Lucasfilm overnam, wierp de studio zijn ideeën voor een sequel-trilogie in de prullenbak.

Het is ook opvallend dat Lucas zich heeft uitgesproken tegen The Force Awakens en de film beschuldigt van na-aperij van het origineel.

Gigantisch budget
Met een netto budget van 446,6 miljoen dollar regisseerde Abrams met The Force Awakens de duurste film aller tijden. Rekening houdend met inflatie is dit het budget van de originele Star Wars uit 1977 maal tien, een enorme investering voor de studio die gelukkig resultaat opleverde.


Op de openingsdag scoorde The Force Awakens een gigantische 119,1 miljoen dollar aan de bioscoopkassa en werd na Titanic en Avatar (beide geregisseerd door James Cameron) de derde film in de filmgeschiedenis die de kaap van 2 miljard dollar overschreed. Er wordt geschat dat de film een netto winst maakte van 780,1 miljoen dollar.

Kritisch succesvol
Ook bij critici wist The Force Awakens te scoren. Op Rotten Tomatoes scoort The Force Awakens een indrukwekkende 93%. Het consensus luidt dat The Force Awakens de magie van de originele trilogie uit de jaren 70 en jaren 80 weet te vatten en dat het de filmreeks injecteert met hernieuwde energie.

Ook de herintrede van bekende en vertrouwde gezichten zoals Han Solo (Harrison Ford) en Prinses Leia (Carrie Fisher) kreeg bij critici veel lof.

NieuwsFilm

meest populair