'Harry Potter'-actrice Maggie Smith overleden: van deze films ken je haar nog meer

'Harry Potter'-actrice Maggie Smith overleden: van deze films ken je haar nog meer

De actrice speelde de afgelopen 70 jaar in meer dan 60 films mee.

Dame Maggie Smith is vandaag overleden. Dat meldt haar familie. De actrice die we voornamelijk kennen uit Harry Potter en Downton Abbey werd 89 jaar.

Smith begon haar filmcarrière in 1956 met een rol zonder naamsvermelding in de film Child in the House. Al snel bloeide haar carrière op en in 1965 werd ze voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Othello met Laurence Olivier.

Beroemdheid
De actrice won de Oscar uiteindelijk in 1969 voor de film The Prime of Miss Jean Brodie. Vanaf dan ging het hard voor haar. Ze vertolkte een rol in Agatha Christie-verfilming Death on the Nile (1978) en speelde een Griekse godin in Clash of the Titans (1981).

Ze werd nog bekender met films als Hook (1991) en Sister Act (1992). Maar tegenwoordig kennen we haar natuurlijk als Minerva Anderling uit de Harry Potter-films, te beginnen met Harry Potter and the Philosopher's Stone.

Latere carrière
Smith speelde de rol van Anderling maar liefst 7 keer. Na Harry Potter was ze vooral te zien in de Britse serie Downton Abbey, waar in 2019 een filmversie van uitkwam. In 2022 zagen we een vervolg.


Smiths laatste film was The Miracle Club in 2023. Dit was tevens haar 62e filmrol, in een carrière die bijna 70 jaar beslaat.

NieuwsFilm

meest populair