Wes Craven had over één ding echt spijt in 'A Nightmare on Elm Street'

Wes Craven had over één ding echt spijt in 'A Nightmare on Elm Street'

Wes Craven betreurde het dat hij een vervolg had gesuggereerd in 'A Nightmare on Elm Street'.

Wes Craven is een legende in de horrorwereld. De regisseur wordt algemeen erkend als een van de grootste meesters van het horrorgenre, dankzij de culturele impact en invloed van zijn werk. Een van die meesterwerken was A Nightmare on Elm Street uit 1984, een van de bekendste films van Craven. Hij had echter over één ding echt spijt in de film.

Craven schreef en regisseerde A Nightmare on Elm Street. De cast bestond onder andere uit Heather Langenkamp, John Saxon, Ronee Blakley, Robert Englund als Freddy Krueger en Johnny Depp in zijn filmdebuut. De film draait om een groep tieners die het doelwit zijn van Krueger, een ondode kindermoordenaar die mensen kan vermoorden via hun dromen, als wraak op hun ouders die hem levend hebben verbrand.

Geen vervolgen
A Nightmare on Elm Street is tegenwoordig een van de bekendste en grootste horrorfranchises die bestaan met een totaal van negen films en een televisieserie. Craven wilde echter deze eerste film oorspronkelijk als een op zichzelf staande horrorfilm maken, zonder plannen voor een vervolg.

De studio New Line Cinema, die de film verspreidde, was echter geïnteresseerd in het opzetten van een franchise, dus werd er een laatste scène toegevoegd aan het einde van de film, een "sequel tease", die moest teasen naar een vervolg. Craven was daar echter sterk tegen, maar de grote baas (New Line's Bob Shaye) drong erop aan, dus kon Craven niet anders dan luisteren.

Spijt
"Bob wilde een haakje voor een vervolg," vertelde Craven aan Vulture. "Ik vond dat de film moest eindigen wanneer Nancy zich omdraait naar Freddy en zijn geweld negeert; dat is het enige dat hem doodt. Bob wilde dat Freddy de kinderen in een auto oppikte en wegreed, wat alles omkeerde van wat ik probeerde te zeggen; het presenteerde Freddy ineens als triomfantelijk."


Hij vervolgde: "Ik kwam met een compromis, namelijk dat de kinderen in de cabrio zouden stappen, en wanneer het dak naar beneden kwam, zouden we Freddy's rode en groene strepen erop hebben. Heb ik spijt van het veranderen van het einde? Ja, omdat het het enige deel van de film is dat niet van mij is."

Groot succes
Craven vond deze beslissing uiteindelijk jammer, omdat het afdeed aan de definitieve afsluiting van het verhaal die hij oorspronkelijk voor ogen had en het publiek in verwarring liet over de echte afloop van de film.


Hoewel Craven daar spijt van had, werd A Nightmare on Elm Street en de hele franchise een groot succes. De film zelf ontving bij zijn release lovende kritieken en wordt sindsdien beschouwd als een van de beste horrorfilms ooit gemaakt. De franchise bestaat nu al uit negen films, een televisieserie, een remake en diverse andere merchandise. Daarnaast kwam er zelfs een crossover met Friday the 13th.

Kijken?
Wil je A Nightmare on Elm Street zien? Je kan de film op dit moment niet vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm

meest populair