Film by the Sea deelt prijzen uit: bijzondere verfilming met Tim Roth wint belangrijkste

Film by the Sea deelt prijzen uit: bijzondere verfilming met Tim Roth wint belangrijkste

Het Zeeuwse filmfestival leverde drie prijswinnaars af tijdens de drukbezochte Award Ceremony

De film Poison heeft tijdens het jaarlijkse Film by the Sea in Vlissingen de belangrijkste competitieprijs in ontvangst genomen. De verfilming van het Nederlandse toneelstuk Gif van Lot Vekemans blijft volgens de vakjury "nog wel even nabeven na het kijken."

Lange weg
De film won de Film & Literatuurprijs van zeven andere titels die in Vlissingen te zien waren. De Luxemburgse regisseur Désirée Nosbusch kon tijdens het maakproces leunen op het geweldige vakmanschap van Tim Roth (Reservoir Dogs, Pulp Fiction) en de Deense Trine Dyrholm (A Matter of Trust).

Vekemans, die ook meeschreef aan het script voor de verfilming van haar toneelstuk, nam tijdens de uitreiking zelf de prijs in ontvangst. Ze memoreert de lange weg die ze samen met het hele team heeft afgelegd: "Elf jaar geleden werd ik ineens opgebeld: of ze mijn toneelstuk mochten verfilmen. Ik had toen niet gedacht dat het zo lang zou gaan duren."

Het is vooral het acteerwerk van Dyrholm en Roth dat de film uiteindelijk tot wasdom heeft doen komen. "Ik hoorde Désirée (Nosbusch, de regisseur, red.) tijdens een screening zeggen: 'eigenlijk zijn het gewoon twee mensen die zitten te praten op een begraafplaats'. Ja, dat is niet echt de perfecte logline voor een film he?"


Vekemans en de jury onder leiding van juryvoorzitter Jos Stelling gaan op de foto bij de uitreiking van de Film & Literatuur Prijs. Beeld: Filmtotaal

Gendercrisis
De andere prijzen van het festival werden zaterdagavond ook uitgereikt. De Student Jury Award ging naar de Latijns-Amerikaanse film Mi tia Gilma. De film gaat over de bijzondere relatie tussen een tante en nicht in het licht van bizarre gebeurtenissen in Caracas, Venezuela.

Regisseur Alexandra Henao reageert met een videoreactie op de uitreiking: "We hebben met de film geprobeerd te laten zien dat gendercrisis overal op de wereld voorkomt, niet alleen in ons Venezuela. Ik ben trots dat de Student Jury dit heeft ingezien."



"Heel veel kaas"
De prijs van de jongerenjury wordt uitgedeeld aan de Franse debuutfilm Vingt Dieux. Volgens de jongerenjury viel in deze film vooral het ritme op. "De groei van het hoofdpersonage valt samen met het rijpen van kaas. Heel veel kaas." De film zal dit jaar ook in de debuutcompetitie van het filmfestival in Leiden te zien zijn.

De slotfilm van het festival was Sing Sing van regisseur Greg Kwedar. De Nederlandse première van deze film kon op een overvolle grote zaal rekenen.

NieuwsFilm

meest populair