Deze klassieker is na 50 jaar nog altijd de succesvolste Nederlandse film ooit

Deze klassieker is na 50 jaar nog altijd de succesvolste Nederlandse film ooit

'Turks Fruit' is nu nog altijd de best bezochte Nederlandse film aller tijden.

Paul Verhoeven is een van de bekendste Nederlandse regisseurs. Hij heeft een mooie carrière opgebouwd in de Verenigde Staten met films als RoboCop (1987), Total Recall (1990), Starship Troopers (1997) en Basic Instinct (1992). Maar voordat hij naar Hollywood ging, maakte hij Nederlandse films en het is een van die films die nu nog altijd de succesvolste Nederlandse film ooit is.

Verhoeven maakte zijn grote doorbraak met deze film. Het kwam uit in 1973 en was toen een groot succes. Die film is Turks Fruit met in de hoofdrollen Rutger Hauer en Monique van de Ven in haar filmdebuut. Het is gebaseerd op de roman Turks Fruit uit 1969 van Jan Wolkers.

Verhaal
Turks Fruit is een liefdesverhaal over een intense, gepassioneerde relatie tussen een wilde, vrijgevochten kunstenaar (Hauer) en Olga (van de Ven), een jonge vrouw die hij op een impulsieve manier ontmoet. De film volgt hun tumultueuze romance, die wordt gekenmerkt door zowel diepe liefde als destructieve momenten.

Na hun aanvankelijk vurige relatie beginnen de verschillen tussen hen zichtbaar te worden en de relatie raakt in verval. De film toont de pijn, de wanhoop en het verdriet die vaak gepaard gaan met liefde en verlies.

Succesvolste film
De film staat bekend om zijn rauwe en expliciete stijl, die destijds veel controverse veroorzaakte, maar ook grote bewondering oogstte vanwege de openhartige en eerlijke verbeelding van menselijke emoties.


De critici reageerden destijds overwegend positief op de film, die op Rotten Tomatoes nog steeds een score van 86% heeft. Turks Fruit is na 50 jaar nog altijd de succesvolste film in de geschiedenis van de Nederlandse cinema. De film was ook een enorm succes in de Nederlandse bioscopen.

Bestbezochte Nederlandse film
Volgens All Record zagen 3,338 miljoen mensen de film, terwijl het Nederlands Film Festival dit aantal op 3,5 miljoen schat, wat overeenkomt met ongeveer 26% van de Nederlandse bevolking destijds. Turks Fruit is nu nog altijd de bestbezochte Nederlandse film aller tijden. Achter zich in de lijst sluit Fanfare (1958) aan, met 2,63 miljoen bezoekers.


Turks Fruit staat op de vierde plaats van de bestbezochte films in Nederland, met boven zich The Sound of Music, Irma la Douce en Titanic. Turks Fruit maakt deel uit van de Nederlandse filmgeschiedenis en in 1995, het jaar van de film, verscheen er zelfs een Nederlandse postzegel van 80 cent met als afbeelding een scène uit de film.

Canon van de Nederlandse Film
In 1973 werd Turks Fruit genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, en in 1999 ontving het een speciale Gouden Kalf voor Beste Nederlandse Film van de Eeuw. In 2007 werd de film opgenomen in de Canon van de Nederlandse Film en in 2005 werd het bewerkt tot een musical, met Antonie Kamerling en Jelka van Houten in de hoofdrollen.


Wil je Turks Fruit zien? De film is op dit moment jammer genoeg niet te vinden op de verschillende streamingdiensten in Nederland, maar je kan het wel kopen op dvd.

NieuwsFilm