Stephen King kreeg $3 miljoen voor "slecht geschreven boek" dat leidde tot zijn "beste film"

Stephen King kreeg $3 miljoen voor "slecht geschreven boek" dat leidde tot zijn "beste film"

Stephen King beschouwt zichzelf als een matige schrijver, ondanks de grote successen van zijn verfilmingen.

Velen vinden It een van de engste verfilmingen van de boeken die Stephen King schrijft. De film uit 1990 was een groot succes en kende verschillende remakes. De reboot uit 2017 doet 'It' zelfs goed.

Voor de eerste verfilming van zijn boek ontving Stephen King 3 miljoen Amerikaanse dollar vooraf. Voor de jaren 80 was dat een enorm bedrag. Doordat de nieuwe It met Bill Skarsgard het zo goed deed, ontving hij ook daar een slordige 60 miljoen. Dat is niet 'best goed' maar 'extreem goed'.

Matige schrijver
Toch vindt Stephen King dat hij maar matig schrijft. Hij zei aldus het artikel hier in Time: "It was een erg slecht opgesteld verhaal. Mijn literaire werk is het equivalent van een big mac en een grote friet. Ik heb niet meer dan drie originele ideeën gehad."

De auteur besloot namelijk horror te gaan schrijven, omdat hij zelf zo angstig was. Zo was hij bang voor spinnen, spoken, liften, spoken, nummer 13, katten en leed hij aan claustrofobie. Zijn eigen fobieën werden de enge dingen in de boeken.

Ook andere genres
Door zijn zelfkritiek schreef hij niet alleen voor het horrorgenre. Hij schreef ook sci-fi als Under the Dome, fantasy als The Dark Tower en drama The Green Mile. Kathy Bates won een Oscar door de verfilming van Misery. Top voor een auteur met een minderwaardigheidscomplex.



Meer over zijn boeken volgt in de YouTube-video van New York Times Podcasts.

NieuwsFilm