Deze hilarische vergeten rampenfilm is eigenlijk meer dan de moeite waard

Deze hilarische vergeten rampenfilm is eigenlijk meer dan de moeite waard

'This Is the End' is een komediefilm die zich afspeelt tijdens de apocalyps.

Wil je eens een rampenfilm zien waarmee je eens goed kan lachen? Dan moet je kijken naar This is the End uit 2013. Het werd geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Seth Rogen en Evan Goldberg, die hiermee hun regiedebuut maakten.

This is the End is een speelfilmadaptatie van Rogen en Goldberg's korte film Jay and Seth Versus the Apocalypse (2007), die werd geregisseerd door Jason Stone, die als uitvoerend producent aan de film verbonden is.

Fictieve versies van zichzelf
Het merendeel van de cast speelt fictieve en overdreven versies van zichzelf. Die cast bestaat uit onder andere Rogen, James Franco, Jonah Hill, Jay Baruchel, Danny McBride, Craig Robinson, Michael Cera, Emma Watson, Mindy Kaling, Paul Rudd, Channing Tatum en Kevin Hart.

Ook artiesten zijn te zien in This is the End zoals Rihanna en de Backstreet Boys. De film draait om gefictionaliseerde versies van de castleden die geconfronteerd worden met een wereldwijde bijbelse apocalyps in Los Angeles. Ze zitten allemaal vast in het huis van Franco, waar ze niet alleen de apocalyps onder ogen moeten zien, maar ook zichzelf.

Charlie Kaufman
Over de film zeiden Rogen en Goldberg tegen interviewers: "We hebben altijd al een film willen maken waarin mensen zichzelf spelen en iets buitengewoons gebeurt. De oorspronkelijke versie van de film was dat Seth Rogen en Busta Rhymes een muziekvideo en een film aan het opnemen waren op de Sony-locatie en de miermannen vielen aan vanuit het centrum van de aarde."


In een interview met The Guardian merkte Goldberg op dat de invloeden die aan de film bijdroegen, onder andere afkomstig zijn van Charlie Kaufman: "Als je naar de kern van wat ik doe kijkt, is het gewoon het afkijken van kleine stukjes van Charlie Kaufman. Seth en ik hebben ook altijd van The Larry Sanders Show gehouden. En de populariteit van realitytelevisie speelt ook in op het idee of wat we bekijken eigenlijk echt is. We dachten dat het geweldig zou zijn om met onze vrienden in die situatie te werken, omdat ze allemaal komieken zijn die bereid zijn zichzelf te bespotten."

The Apocalypse
Oorspronkelijk was de werktitel van de film The Apocalypse, die later werd veranderd in The End of the World. De naam werd vervolgens gewijzigd in This Is the End, bij de release van de eerste trailer en poster. Dit gebeurde op verzoek van Simon Pegg, die een co-ster was in Rogen's Paul.


Pegg schreef naar Rogen omdat hij zich zorgen maakte dat The End of the World te veel leek op zijn eigen komediefilm The World's End, die ook in de zomer van 2013 werd uitgebracht en draaide om een apocalyps met een ensemblecast. Aangezien The World's End ook de naam was van een belangrijke locatie in die film, voelde Pegg dat hij de naam van zijn film niet kon wijzigen.

Kritisch en commercieel succes
This Is the End werd zowel kritisch als commercieel een succes. De recensies waren over het algemeen positief, waarbij de chemie tussen de zes hoofdrolspelers werd geprezen. De film bracht wereldwijd 126 miljoen dollar op met een budget tussen 32 en 41,9 miljoen dollar.


Op Rotten Tomatoes heeft de film een score van 83%. De kritische consensus van de site luidt: "Energieke, zelfspotvolle prestaties en genoeg schaterlach-opwekkende humor compenseren de gebreken in het losjes geschreven script van This Is the End."

Kijken?
Wil je This is the End zien? Je kan de film huren en kopen op Pathé Thuis en Prime Video.

NieuwsFilm