James Earl Jones overleden: de iconische stem van Darth Vader is niet meer

James Earl Jones overleden: de iconische stem van Darth Vader is niet meer

Op 93-jarige leeftijd nemen we afscheid van een icoon uit Hollywood.

Jarenlang was hij de stem van het personage Darth Vader in de Star Wars-films. We hebben het uiteraard over acteur James Earl Jones. Vandaag is bekend geworden dat hij op 93-jarige leeftijd is overleden.

Deadline kreeg het bericht bevestigd door zijn vertegenwoordigers. Jones is uiteraard niet alleen bekend van zijn stemrol als Darth Vader. Zo speelde hij een belangrijke rol in de film Field of Dreams samen met Kevin Costner en Ray Liotta.

Groot acteur
Jones was te zien in heel wat films en vervulde ook de nodige rollen op het toneel. Hij is een van de weinige acteurs die de EGOT heeft gewonnen, oftewel een Emmy, Grammy, Oscar én Tony. Zijn Academy Award was een ere-Oscar.

De acteur was ruim 60 jaar actief in Hollywood en te zien of horen in meer dan 200 films en series. Zo hoorde we hem als Mufasa in The Lion King uit 1994 en 2019. Andere bekende films waarin hij te zien is, zijn Conan the Barbarian, Coming to America, The Hunt for Red October, Patriot Games en Sneakers.

Vaak als Darth Vader
Jones nam de stem van Darth Vader voor zijn rekening in de Skywalker Saga-films Star Wars, The Empire Strikes Back, Return of the Jedi, Revenge of the Sith en The Rise of Skywalker en de prequel spin-off Rogue One. In de tv-series Obi-Wan Kenobi en Star Wars: Rebels was hij ook te horen.


Zijn laatste (stem)rol had Jones in de Disney+-serie Obi-Wan Kenobi uit 2022 en in Coming 2 America uit 2021 was hij voor het laatst op het scherm te zien.

Ook interessant
'Darth Vader'-acteur James Earl Jones werd zwaar onderbetaald voor de iconische filmstem
Een van de meest iconische personages uit de filmgeschiedenis spelen is blijkbaar niet eens zo goed voor je portemonnee; dat blijkt uit het geval.. [Lees verder]

NieuwsFilm