Deze geweldige Will Smith-film ben je na 10 keer kijken nog steeds niet zat

Deze geweldige Will Smith-film ben je na 10 keer kijken nog steeds niet zat

Will Smith speelt in 'Ali' de hoofdrol van bokslegende Muhammad Ali.

Will Smith heeft in zijn carrière al tal van geweldige rollen gespeeld. Van Bad Boys tot Men in Black, iedereen heeft wel een film met de acteur gezien. Een van zijn beste rollen blijft echter in de biografische film Ali, waarin hij bokslegende Muhammad Ali speelt.

Ali kwam uit in 2001 en werd mede geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Michael Mann. Naast Smith spelen onder andere ook Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Giancarlo Esposito, LeVar Burton en zijn vrouw Jada Pinkett Smith mee.

Verhaal
Ali richt zich op tien jaar uit het leven van bokser Muhammad Ali van 1964 tot 1974. Het verhaal omvat zijn verovering van de zwaargewichttitel van Sonny Liston, zijn bekering tot de islam, zijn kritiek op de Vietnamoorlog en zijn verbanning uit de bokssport.

Het behandelt ook zijn terugkeer om in 1971 te vechten tegen Joe Frazier en uiteindelijk zijn herovering van de titel van George Foreman tijdens de legendarische "Rumble in the Jungle"-wedstrijd in 1974. Daarnaast komt de grote sociale en politieke onrust in de Verenigde Staten aan bod, na de moorden op Malcolm X en Martin Luther King Jr.

Sinds 1992
Het project begon in 1992 toen producer Paul Ardaji de filmrechten op het levensverhaal van Ali verkreeg. In 1992 bezocht Ardaji Ali op diens 50e verjaardag en overtuigde hem om een film over zijn leven te laten maken.


Toen zijn optieperiode bijna ten einde liep, tekende Ardaji een contract met Sony Pictures en ging hij samenwerken met producer Jon Peters als productiepartner. In februari 2000 werd aangekondigd dat Mann de regie had overgenomen, na zijn nominatie voor een Oscar voor The Insider.

Fysieke kracht
Ali was zonder twijfel de meest fysiek veeleisende en emotioneel uitdagende rol in Smiths carrière. Het spelen van een historisch figuur zo iconisch als Ali brengt enorme verwachtingen met zich mee en Smith wist zeker de indrukwekkende fysieke kracht vast te leggen die Ali de grootste bokser aller tijden maakte.


Wat nog verrassender was, is dat Smith in staat was om de intersectionele kwaliteiten te verkennen die Ali tot een cultureel icoon maakten. Zijn carrière had een aanzienlijke impact op wereldreligie, filosofie en rassenverhoudingen.

Oscarnominatie
Deze vertolking leverde Smith zijn eerste Oscarnominatie op voor Beste Acteur. Ook Voight ontving een Oscarnominatie voor zijn rol in Ali. Dankzij de uitstekende regie van Mann is de intense maar lonende film een meeslepende sportepos die de enorme hoogte- en dieptepunten van het leven van Ali laat zien, waarbij Smith Ali op een menselijke manier neerzet, zodat hij herkenbaar aanvoelt.


Ali werd goed ontvangen door critici, maar was een financiële teleurstelling aan de box-office. De film bracht slechts 87 miljoen dollar op tegen een productiebudget van ongeveer 118 miljoen dollar. Door de hoge productie- en marketingkosten verloor Columbia Pictures naar schatting tot 100 miljoen dollar aan Ali. Het falen van de film werd deels toegeschreven aan de concurrentie met The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring.

Kijken?
Hoewel Ali toen commercieel geen succes was, is het een film die het waard is om opnieuw te bekijken voor toekomstige generaties, zowel om te leren over het leven en de carrière van de bokser als om te genieten van Smiths indrukwekkende optreden.


Wil je Smith in Ali zien? Je kan de film bekijken op Videoland en je kan het ook huren en kopen op Pathé Thuis.

NieuwsFilm