Dit is zonder twijfel een van de beste rampenfilms aller tijden

Dit is zonder twijfel een van de beste rampenfilms aller tijden

'The Impossible' is gebaseerd op waargebeurde feiten tijdens de tsunami in de Indische Oceaan in 2004.

In 2004 gebeurde in de Indische Oceaan iets dat je niemand wenst. Er vond toen een grote aardbeving plaats voor de westkust van Noord-Sumatra, Indonesië. Deze onderzeese aardbeving veranderde in een enorme tsunami met golven tot 30 meter hoog.

De ramp doodde naar schatting 227.898 mensen in 14 landen, wat het tot een van de dodelijkste natuurrampen in de geschiedenis maakt. Er zijn echter mensen die het overleefd hebben en hun verhaal konden doen. De ervaringen van een van die families werden in 2012 verfilmd in de film The Impossible.

Internationale cast
The Impossible werd geregisseerd door J. A. Bayona en geschreven door Sergio G. Sánchez. Het is gebaseerd op de ervaringen van María Belón en haar familie tijdens de tsunami in de Indische Oceaan in 2004. In de film volgen we de familie Bennett die op vakantie is in Thailand op het moment dat de natuurramp zal gebeuren.

De internationale cast bestaat onder andere uit Naomi Watts en Ewan McGregor die de rol van de ouders spelen. Daarnaast is ook een jonge Tom Holland te zien als een van de kinderen in zijn filmdebuut. Zijn broers Harry en Sam Holland hebben een kleine gastrol in de film, net als Geraldine Chaplin, dochter van Charlie Chaplin. Veel van de figuranten waren ook echte overlevenden van de tsunami.

Watertank
De tsunami in The Impossible werd gerecreëerd met een mix van digitale effecten en echte watergolven die vertraagd werden gefilmd in een watertank in Spanje, waarbij miniaturen werden vernietigd door een enorme golf. Regisseur Bayona koos ervoor om met echt water te werken in plaats van met computergegenereerde golven omdat hij wilde dat het verhaal authentiek zou zijn.


Dit betekende dat Watts en Holland vijf weken lang fysiek en psychologisch veeleisende scènes filmden in een enorme watertank. Holland, die 14 jaar oud was tijdens de opnames, beschreef het later als een "angstige omgeving. Je kunt je voorstellen hoe vermoeiend en bruut dat was."

Groot succes
Het was het allemaal waard, want The Impossible was zowel kritisch als commercieel een groot succes. De film bracht wereldwijd meer dan 198 miljoen dollar op met een budget van zo'n 45 miljoen dollar. Op Rotten Tomatoes heeft The Impossible een score van 82% met de critici die vooral positief waren over de regie en de acteerprestaties.


De film werd ook voor tal van prijzen genomineerd met vooral Watts die genomineerd was voor de Oscar voor Beste Actrice, de Golden Globe Award voor Beste Actrice - Drama en een SAG Award voor Beste Prestatie door een Vrouwelijke Acteur in een Hoofdrol. Holland werd ook genomineerd voor verschillende prijzen en won een Young Artist Award voor zijn rol in de film.

Kijken?
The Impossible is zonder twijfel een van de beste rampenfilms aller tijden en het is nog extra straf omdat het gebaseerd is op echte ervaringen. Kijk je dus graag naar rampenfilms, dan moet je The Impossible zien. Je kan de film bekijken op Prime Video en je kan het ook huren en kopen op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair