Oscar-waanzin: deze regisseur verdient talloze beeldjes, maar won er geen enkele

Oscar-waanzin: deze regisseur verdient talloze beeldjes, maar won er geen enkele

Oké, misschien een 'troostprijs', maar niks voor o.a. 'The Shining' of 'Eyes Wide Shut'.

Lange tijd hadden veel filmfanaten het over Leonardo DiCaprio en het feit dat hij nog nooit een Oscar had gewonnen, ondanks het feit dat hij talloze geweldige rollen heeft neergezet. Hier kwam met The Revenant eindelijk verandering in. De onderstaande regisseur won echter nooit, terwijl hij dit zeker wel verdiende.

Als je de beste regisseurs van vandaag de dag moet opnemen, is de kans groot dat je uitkomt bij Christopher Nolan en Denis Villeneuve. Als je echter wordt gevraagd naar de meest invloedrijke filmmakers, zal je waarschijnlijk denken aan Stanley Kubrick. Een Oscar voor beste regisseur won hij echter nooit.

Opmerkelijk
Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat de Academy vreemde keuzes maakt en dit voor gefronste wenkbrauwen zorgt. Het feit dat Kubrick nooit een Oscar kreeg voor al zijn pareltjes is en blijft echter toch wel een van de grootste verrassingen in de geschiedenis van de Academy Awards.

Kubrick begon zijn carrière als fotograaf, wat zijn visuele stijl sterk beïnvloedde. Hij besloot al snel de overstap te maken naar de filmwereld. Dankzij titels als Paths of Glory en Spartacus vestigde hij al snel zijn naam als een talentvolle en veelbelovende regisseur.

Meesterwerken
In 1968 en 1971 bracht Kubrick twee klassiekers uit: 2001: A Space Odyssey en A Clockwork Orange. Hiermee drukte hij echt zijn stempel op de filmgeschiedenis en werd hij wereldberoemd.


Toch werden zijn films niet altijd even goed onthaald door de Academy. De reden hiervoor? Het gebrek aan Oscars voor Kubrick wordt vaak toegeschreven aan zijn onconventionele stijl en de soms controversiële aard van zijn films.

Een keer raak
Er wordt vaker gezegd dat de Academy te conservatief is in hun keuzes en dat Kubricks werk daar niet altijd binnen viel. Zo werd hij wel genomineerd voor Dr. Strangelove en Full Metal Jacket, maar winnen deed hij niet.


Kubrick heeft nooit de Oscar voor beste regisseur in ontvangst mogen nemen, maar wel kreeg hij een speciale Oscar voor de visuele effecten in 2001: A Space Odyssey. Dit is echter in de ogen van de nodige filmfanaten niet meer dan een schrale troostprijs.

Impact
Gelukkig is 'Oscargoud' niet alles dat telt. Hoewel Kubricks afwezigheid op de lijst van Oscar-winnaars als een gemis voelt, is zijn invloed op de filmwereld onmiskenbaar. Hij wordt dan ook nog steeds gezien als een van de grootste regisseurs aller tijden.

NieuwsFilm