Een van de allergrootste kaskrakers aller tijden werd bijna tegengehouden door de studio

Een van de allergrootste kaskrakers aller tijden werd bijna tegengehouden door de studio

James Cameron had veel meer geld nodig dan verwacht voor 'Titanic'.

James Cameron heeft al de nodige pareltjes gemaakt, maar menig filmfanaat zal zeggen dat Titanic zijn bekendste werk is. Toch had het allemaal heel anders kunnen lopen. Het scheelde namelijk maar weinig of deze iconische film was nooit gemaakt.

Cameron staat bekend als een regisseur met een ambitieuze visie. Voor elke film gaat hij dan ook behoorlijk ver, maar dit brengt ook wel vaak uitdagingen met zich mee. Voor Titanic was dit niet anders, al ging dit de studio bijna te ver.

Budget
Toen Cameron aan de film begon dacht hij 100 miljoen dollar nodig te hebben om zijn visie te verwezenlijken. De studio vond dit al een fors bedrag, maar ging ermee akkoord. De regisseur liet namelijk weten dat hij voor niks anders dan perfectie wilde gaan en dit bedrag noodzakelijk was.

De filmmaker wilde zo trouw mogelijk blijven aan de historische gebeurtenis, maar tegelijkertijd een visueel pareltje leveren. De productie duurde echter veel langer van verwacht. De speciale effecten, het filmen onder water en de complexe decors zorgden ervoor dat de kosten de pan uit rezen.

Meer
Als gevolg hiervan werd het budget maar liefst bijna verdubbeld. Dit maakte Titanic destijds tot de duurste film. De studio's, 20th Century Fox en Paramount Pictures, begonnen te twijfelen of zij hun geld nog wel zouden terugzien.



Cameron moest opnieuw onderhandelen met de studio's. Hij wist ze te overtuigen toch door te gaan, door ze o.a. te beloven een deel van zijn salaris in te leveren om zo de kosten enigszins te drukken. Dit bleek een meesterzet te zijn.

Immens succes
Sommige filmcritici dachten dat Titanic een financiele ramp zou worden, maar niks bleek minder waar. De blockbuster werd een ongekend succes, brak zowat alle filmrecords en bracht wereldwijd maar liefst meer dan 2 miljard dollar op. Bovendien won Camerons meesterwerk 11(!) Oscars.



Ook interessant
Deze pikante scène is het meest gepauzeerde moment in een van de succesvolste films aller tijden
Het komt natuurlijk wel vaker voor, dat er een 'pikant moment' in een film voorkomt. Deze scènes worden vaak even gepauzeerd of herbekeken door menig kijker. In een van...[Lees verder]

NieuwsFilm