Deze briljante horrorfilm is een van de beste remakes aller tijden

Deze briljante horrorfilm is een van de beste remakes aller tijden

Werner Herzog maakte een zeer waardige remake van de Duitse klassieker 'Nosferatu'.

Remakes zullen altijd een onderwerp van discussie zijn onder menig filmfan. Soms worden ze onnodig of creatief armoedig genoemd, maar anderen worden beschouwd als beter dan het originele werk waar het op gebaseerd is. Een voorbeeld van een remake die absoluut de moeite waard is, is Nosferatu the Vampyre.

Topregisseur Werner Herzog beschouwde Nosferatu uit 1922 als de beste Duitse film ooit en wilde al te graag zijn eigen versie maken.

Verhaal
Jonathan Harker (Bruno Ganz) wordt naar het kasteel van graaf Dracula (Klaus Kinski) gestuurd om hem een ??huis te verkopen in Wismar. Maar graaf Dracula is een vampier die leeft van mannenbloed. Dracula wordt door een foto van Lucy Harker (Isabelle Adjani), Jonathans vrouw, overgehaald om naar Wismar te verhuizen. Hij enige wat hij met zich meebrengt, is dood en verderf.

Herzog had in tegenstelling tot de originele Nosferatu wel de mogelijkheid om de namen van Bram Stokers Dracula-boek te gebruiken. Dit deed hij, maar Herzogs intentie bleef wel bij het maken van zijn versie van Nosferatu en niet om het originele boek te verfilmen.

Meer dan horror
Herzog ziet Dracula als meer dan slechts een horrorfiguur: "Nosferatu is geen monster, maar een ambivalente, meesterlijke kracht van verandering. Wanneer de pest dreigt, gooien mensen hun eigendommen op straat; ze ontdoen zich van hun burgerlijke uiterlijkheden. Er vindt een herwaardering van het leven en de betekenis ervan plaats."


Er bestaat zowel een Duits als Engels gesproken versie van de film. De Duitse versie is volgens Herzog de "authentieke" versie.

Nog een remake
Eind dit jaar verschijnt er opnieuw een remake van Nosferatu in de bioscoop. Deze keer is Robert Eggers (The Lighthouse, The Northman) degene die het verhaal nieuw leven inblaast.


De rol van Count Orlok wordt in deze film vertolkt door Bill Skarsgård. Hij wordt bijgestaan door toptalenten als Willem Dafoe, Emma Corrin, Nicholas Hoult, Aaron Taylor-Johnson en Lily Rose-Depp. Je ziet de film eind dit jaar in de bioscoop.

NieuwsFilm

meest populair