De meeste remakes zijn de moeite niet waard, maar deze is minstens zo goed als het origineel

De meeste remakes zijn de moeite niet waard, maar deze is minstens zo goed als het origineel

'Suspiria' uit 2018 is een remake van de originele 'Suspiria' uit 1977.

Sinds deze week kan je naar de remake van The Crow gaan kijken in de bioscoop. Dit is een van de remakes die het niet zo goed doen. Maar er zijn remakes die wel de moeite zijn en minstens zo goed zijn als het origineel. Een van deze remakes is Suspiria.

Zonder enige minachting voor Dario Argento, wiens originele Suspiria uit 1977 nog steeds het toppunt van giallo-horror is, maar Luca Guadagnino's remake uit 2018, met Dakota Johnson in de hoofdrol, is ongeëvenaard in zijn verontrustende pracht.

Verhaal
Naast Johnson spelen onder andere ook Tilda Swinton, Mia Goth, Chloë Grace Moretz en Renée Soutendijk mee in Suspiria. Swinton speelt zelfs drie verschillende rollen in de film. Jessica Harper, de ster van de originele film, maakt een cameo-optreden.

Suspiria volgt Susie Bannion (Johnson), een jonge Amerikaanse ballerina die naar Berlijn reist om te studeren aan een van de meest gerenommeerde dansscholen ter wereld. Susie ontdekt dat de school wordt gerund door een groep heksen. Het leidt tot grote problemen, want de heksen hebben op haar voorzien voor een bizar ritueel.

Hommage
Een remake van Suspiria werd voor het eerst aangekondigd in 2008, nadat Guadagnino de rechten had verworven van de schrijvers van de originele film, Argento en Daria Nicolodi. Guadagnino bood de film aan David Gordon Green aan, maar dat project werd uiteindelijk geannuleerd vanwege financieringsconflicten.


In september 2015 bevestigde Guadagnino zijn plannen om zelf te regisseren, waarbij hij zijn versie beschreef als een hommage aan het origineel in plaats van een rechttoe rechtaan remake. In 2018 kwam de film uiteindelijk uit.

Winterachtig en somber
In tegenstelling tot de originele film, die gebruik maakte van overdreven kleuren, ontwierp Guadagnino de visuele stijl van Suspiria als winterachtig en somber, zonder primaire kleuren. De film bevat gestileerde danssequenties, gechoreografeerd door Damien Jalet, die een integraal onderdeel vormen van de verbeelding van hekserij.


Een opmerkelijke uitbreiding van het origineel met de grootse accenten van Guadagnino, maakt de 2018-versie van Suspiria tot een zeldzaam voorbeeld van een horror-remake die niet alleen goed, maar uitstekend is uitgevoerd.

Kijken?
Suspiria ging in première op het Internationale Filmfestival van Venetië in 2018. Hoewel de film een financiële flop was, waren de kritische reacties verdeeld. Sommigen prezen de film om zijn visuele elementen en acteerprestaties, terwijl anderen de historische en politieke setting bekritiseerden als onnodig of willekeurig in verhouding tot de andere thema's van de film.


Wil je Suspiria uit 2018 zien? Je kan de film bekijken op Prime Video. Wil je liever de originele Suspiria zien? Je kan het huren en kopen op Prime Video.

Ook interessant
De meeste remakes zijn de moeite niet waard, maar deze is minstens zo goed als het origineel
Niet elke remake is een succes. Sterker nog, vaak worden ze een stuk slechter ontvangen dan het origineel. Toch zijn hierin ook... [Lees verder]

NieuwsFilm

meest populair