Hoe de brute wraakfilm 'Oldboy' je in één seconde een complete schok bracht

Hoe de brute wraakfilm 'Oldboy' je in één seconde een complete schok bracht

Park Chan-Wooks meesterwerk bevat een onwijs schokkende twist die je niet snel vergeet.

Het creëren van een goede twist in een verhaal mag een kunst worden genoemd. Een goede twist kan er in één moment voor zorgen dat alles dat je voorheen hebt gezien in een film naar een ander niveau wordt getild, maar een slechte kan juist het tegenovergestelde veroorzaken en de film verpesten. De wraakfilm Oldboy is een goed voorbeeld van een film met een goede twist.

Let op! Dit artikel bevat SPOILERS voor Oldboy. We raden je aan eerst de film te kijken. Dit kan op Videoland.

Verhaal
Dae-Su (Choi Min-sik) is een onsympathieke dronkaard die door een vriend opnieuw uit het politiebureau wordt gehaald. Hij wordt echter van straat ontvoerd en wordt wakker in een cel, waar hij de volgende vijftien jaar gevangenzit.

Hij wordt uit het niets vrijgelaten. De ontvoerder moedigt Oh Dae-Su aan om erachter te komen waarom hij hem heeft ontvoerd en vijftien jaar gevangen heeft genomen.

De twist
Dae-Su komt na zijn vrijlating een jongere vrouw genaamd Mi-do tegen in een restaurant. In de loop van de film worden de twee verliefd en helpt Mi-do met het onderzoek naar Dae-Su's ontvoering. De ontvoerder blijkt een oud klasgenoot van Dae-Su te zijn genaamd Woo-jin Lee.


Dae-Su verspreidde het gerucht dat Woo-jin een incestueuze relatie had met zijn zus Soo-ah, wat leidde tot haar zelfmoord. Woo-jin nam niet alleen wraak door Dae-Sun vijftien jaar op te sluiten, maar ook zijn dochter erbij te betrekken. Mi-do blijkt namelijk Dae-Su's dochter te zijn. Woo-jin zorgde er middels hypnose voor dat ze verliefd op elkaar zouden worden

Vengeance
De film is losjes gebaseerd op de gelijknamige manga uit 1996 en is naast Sympathy for Mr. Vengeance en Lady Vengeance onderdeel van de 'Vengeance Trilogy' van regisseur Park Chan-Wook. De films in de trilogie zijn niet daadwerkelijk vervolgen, maar zijn thematisch verbonden. Ze gaan allemaal over wraak, ethiek, geweld en verlossing.


In 2013 verscheen er een Amerikaanse remake van Oldboy. Deze werd geregisseerd door Spike Lee en bevatte Josh Brolin in de hoofdrol, maar het kwam simpelweg niet in de buurt van het origineel.

NieuwsFilm

meest populair