Armeense topfilm 'Amerikatsi' naar de Nederlandse filmtheaters

Armeense topfilm 'Amerikatsi' naar de Nederlandse filmtheaters

Charlie ontsnapt als jongen aan de Armeense genocide door naar de Verenigde Staten te vluchten, maar hij keert als volwassene terug en wordt gearresteerd.

Deze week kunnen we voor het eerst in tijden in de bioscoop afreizen naar Armenië met de gloednieuwe film Amerikatsi. De Amerikaanse acteur Michael A. Goorjian met Armeense roots kroop niet alleen in de hoofdrol, maar ook opnieuw in de regiestoel.

Amerikatsi is de eerste Armeense film ooit die op de beste internationale Oscar-shortlist staat en is gebaseerd op een waargebeurd familieverhaal van Goorjian, die de film opdroeg aan zijn eigen grootvader.

Verhaal
Charlie is als kleine jongen Armenië gedwongen ontvlucht. Als hij in 1948 terugkeert om te helpen met de wederopbouw, is niet iedereen gecharmeerd van de teruggekeerde 'Amerikatsi'. Ondanks alle tegenslagen heeft Charlie zijn kinderlijke verwondering voor de wereld behouden, zelfs als hij bij terugkomst gelijk onterecht in een Sovjet gevangenis terechtkomt.

Met een aanstekelijke positiviteit maakt hij het beste van zijn gevangenschap waar hij de spaarzame lichtpuntjes gebruikt om hoop te geven tijdens de donkere dagen.

Bitterzoet
In de trailer zien we dat dit een heftig verhaal gaat worden, maar waar zeker ook ruimte is voor vreugde naast het verdriet.


Amerikatsi is vanaf 22 augustus te zien in een filmhuis bij jou in de buurt.

NieuwsFilm

meest populair