Deze klassieker is na bijna 60 jaar nog altijd de best bezochte film ooit in Nederland

Deze klassieker is na bijna 60 jaar nog altijd de best bezochte film ooit in Nederland

'The Sound of Music' blijft aan de top van best bezochte films in Nederland.

The Sound of Music is een klassieker geworden. Deze musicalfilm kent iedereen, en heel veel mensen hebben het gezien, zoveel dat het nu, na bijna 60 jaar, nog altijd de best bezochte film ooit is in Nederland.

The Sound of Music kwam uit in 1965 en werd geproduceerd en geregisseerd door Robert Wise, met in de hoofdrollen Julie Andrews en Christopher Plummer. Ook te zien in de film zijn Richard Haydn, Peggy Wood, Charmian Carr en Eleanor Parker.

Verhaal
De film is een bewerking van de gelijknamige musical uit 1959, gecomponeerd door Richard Rodgers, met teksten van Oscar Hammerstein II. Het is gebaseerd op de memoires The Story of the Trapp Family Singers van Maria von Trapp uit 1949, en speelt zich af in Salzburg, Oostenrijk.

The Sound of Music is een fictieve hervertelling van haar ervaringen als gouvernante van zeven kinderen, haar uiteindelijke huwelijk met hun vader, Kapitein Georg von Trapp, en hun ontsnapping tijdens de Anschluss in 1938.

Groot commercieel succes
De kritische reacties op de film waren aanvankelijk gemengd, maar The Sound of Music was een groot commercieel succes en werd na vier weken de nummer één in de box office en de best verdienende film van 1965.


In november 1966 was The Sound of Music de best verdienende film aller tijden geworden, waarmee het Gone with the Wind overtrof, en het behield die titel vijf jaar lang. De film was wereldwijd populair en brak eerdere box office-records in 29 landen. Het verkocht 283 miljoen tickets wereldwijd en behaalde een totale wereldwijde opbrengst van 286 miljoen dollar.

Best bezochte film
In Nederland waren er meer dan 4 miljoen bezoekers voor The Sound of Music, de enige film die dit heeft gehaald. Hierdoor is The Sound of Music nu nog altijd de best bezochte film ooit in Nederland. Zelfs Titanic kon dit record niet verbreken.


The Sound of Music viel ook in de prijzen. Zo won de film vijf Oscars, waaronder Beste Film en Beste Regisseur, en ontving het ook Golden Globe Awards voor Beste Film en Beste Actrice. The Sound of Music wordt beschouwd als een van de beste musicals ooit en een van de beste films ooit. Na bijna 60 jaar is het ook nog steeds een heel geliefde film.

Kijken?
Wil je The Sound of Music zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair