Deze briljante scifi-film is een van de beste remakes aller tijden

Deze briljante scifi-film is een van de beste remakes aller tijden

De briljante film '12 Monkeys' van Terry Gilliam is een waardige remake.

Remakes zullen altijd een onderwerp van discussie zijn onder menig filmfan. Soms worden ze onnodig of creatief armoedig genoemd, maar anderen worden beschouwd als beter dan het originele werk waar het op gebaseerd is. Een voorbeeld van een remake absoluut de moeite waard is, is 12 Monkeys.

Terry Gilliams 12 Monkeys is een iconische sciencefictionfilm uit de jaren 90, die je wellicht niet herkent als een remake.

Verhaal
De film speelt zich af in een post-apocalyptische toekomst die geteisterd wordt door dood en verderf.

Het verhaal gaat over een gevangene genaamd James Cole (Bruce Willis) die terug in de tijd wordt gestuurd om informatie te verzamelen over het door de mens veroorzaakte virus dat het grootste deel van de wereldbevolking heeft uitgeroeid.

La Jetée
12 Monkeys is gebaseerd op La Jetée uit 1962, een korte sciencefictionfilm van 28 minuten die gaat over een soldaat die in een post-apocalyptische samenleving wordt onderworpen aan tijdreisexperimenten in een poging om de stappen die de beschaving hebben vernietigd te voorkomen.


De korte film heeft ook een impact gemaakt om de gamewereld. Zo vertelde art director Leonard Boyarsky dat de Fallout-reeks enorm geïnspireerd was door het ontwerp van de technologie in La Jetée.

Ontvangst
12 Monkeys werd enorm goed onthaald door het publiek en critici. Brad Pitt kreeg zelfs een Oscar-nominatie voor zijn bijrol als Jeffrey Goines. Iconische criticus Roger Ebert schreef destijds het volgende over de film: "De film is een ode aan waanzin en ondergang, met een held die probeert te overwinnen tegen de chaos van zijn toestand, en daar niet in slaagt."


In 2015 verscheen er zelfs een gelijknamige serie van Syfy die gebaseerd was op de film. Deze ontving maar liefst vier seizoenen en viel goed in de smaak bij fans. Benieuwd naar de film? Je kijkt Twelve Monkeys nu op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair