In deze griezelfilm uit 1942 zat de allereerste jumpscare (en die is nu lachwekkend)

In deze griezelfilm uit 1942 zat de allereerste jumpscare (en die is nu lachwekkend)

Inmiddels is het trucje niet meer weg te denken uit het horrorgenre...

Het is tegenwoordig de meest simpele (en goedkoopste) manier om je kijkerspubliek mee aan het schrikken te krijgen. Een korte of lange stilte gevolgd door een luid geluidseffect met knotsharde muziek, oftewel de jumpscare.

Nu wordt het vaak gezien als een afgezaagd cliché, maar ooit was het natuurlijk iets vernieuwends en daarvoor moeten we meer dan 8 decennia terug in de tijd, naar het jaar 1942 toen de romantische thriller Cat People uitkwam.

Het verhaal
De griezelfilm vertelt over een jong Slavisch meisje in New York die vreest dat zij een afstammeling is van een soort vrouwelijke monsters, die na het bedrijven van de liefde in een luipaard veranderen. Een jonge architect wordt verliefd op haar en tracht haar te doen inzien dat haar vrees ongegrond is.

De beruchte jumpscare zit halverwege als actrice Jane Randolph alleen naar huis wandelt en het gevoel heeft dat ze gestalkt wordt. Er klinkt langzaam naderend gebrom waarna er sissend een bus naast haar afremt.

Doodeng
Bekijk het desbetreffende moment hieronder vanaf 1:12 en waarschijnlijk denk je 'is dit het'? Leuker is het dan dus als je bedenkt dat de mensen destijds uit hun stoelen omhoog schoten en dit kleine effect de basis legde voor hoe creatievelingen ons vandaag de dag de stuipen op het lijf proberen te jagen.



NieuwsFilm

meest populair